1. Haberler
  2. Medya
  3. 12. Boğaziçi Film Festivali’nde Yoğun Gün ve Film Gösterimleri

12. Boğaziçi Film Festivali’nde Yoğun Gün ve Film Gösterimleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

12. Boğaziçi Film Festivali’nde Yoğun Gün

12. Boğaziçi Film Festivali'nde Yoğun Gün

Boğaziçi Film Festivali, Salı günü hem söyleşilerle hem de film gösterimleriyle dolu bir gün geçirdi. Yerli ve yabancı filmler, belgeseller ve kısa filmlerle zenginleştirilen festival, film ekiplerinin seyircilerle buluşmasına da ev sahipliği yaptı. Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 12. Boğaziçi Film Festivali, en yoğun günlerinden birini yaşadı. Gün boyunca sinemaseverler, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılan filmlerin ekipleriyle birlikte dokuz farklı söyleşiye katıldılar.

Ulusal Yarışma filmlerinden Kayıtsız, Gülizar, Uluslararası Yarışma filmlerinden Şambala, Sonsuz Kış/ Endless Winter, Ulusal Kısa Film Yarışması’ndan Rüyada Olduğunu Fark Ediyor İnsan, Günaydın Anne ve Ulusal Belgesel Yarışması’ndan Başka Bir Roman, Zamanın Terk Ettiği ve Deliler – Alabaş Gecesi gibi önemli yapımlar seyircilerle buluştu.

Kayıtsız Filmi Gösterildi

Kayıtsız Filmi Gösterildi

Kayıtsız filminin Atlas 1948 Sineması’ndaki gösteriminin ardından düzenlenen söyleşiye, senarist ve yönetmen Özlem Çıngırlar, yapımcı Cemal Çıngırlar, görüntü yönetmeni Vedat Oyan ile oyuncular Tülay Günal, Nastaran Mazal ve Rıza Sönmez katıldı. Yönetmen, İranlı şair Füruğ Ferruhzad‘ı canlandırmak üzere yıllar sonra Avrupa’dan Türkiye’ye dönen Nursel ile karnındaki bebeğin babasını bulmak için İran’dan Türkiye’ye gelen Perisa’nın hikayesini anlattı. Yönetmen, “İki ayrı senaryo çalışırken iki karakterin çarpışması ortaya çıktı” ifadesini kullandı.

Ayrıca, filmdeki çekim mekanlarından bahseden Çıngırlar, “Atlas Sineması’nda sahnelerimizin olması bizi en çok heyecanlandıran kısımlardan biriydi” dedi. Filmde dört ayrı dilde diyaloglar bulunduğunu belirten yönetmen, “Çoklu dil sandığımdan zormuş, birden fazla danışmanlık gerekti” ifadesini kullandı. Görüntülerin canlılığına dair bir soruya ise görüntü yönetmeni Vedat Oyan şöyle yanıt verdi: “Tutunmaya çalışan iki karakterin dayanışmasına şahit oluyoruz. İlk başta yönetmenimiz ile konuşurken de hiçbir zaman karanlık bir film düşünmedik. Sadece ayrılık sahnesinde karanlık bir atmosfer var. Diğer sahneler hem cıvıl cıvıl hem umut dolu.”

Filmde İranlı Perisa karakterini canlandıran Nastaran Mazal ise karakterinin suskunluğuna dair bir soruya, “Bazı sahnelerdeki sessizliği benim karakterime benzerdi. Ama genel olarak sadece İranlı olduğu ve göç etmiş bir kadın olarak çektiği zorluklar bana yakındı” yanıtını verdi.

Gülizar Filmi Ekibi Seyirciyle Buluştu

Gülizar Filmi Ekibi Seyirciyle Buluştu

Gülizar filmi ekibi de gösterim sonrası seyircilerle bir araya geldi. Söyleşiye; yönetmen Belkıs Bayrak, yapımcı Murat Başar Bayrak, görüntü yönetmeni Kürşat Üresin ve oyuncular Ecem Uzun ile Bekir Behrem katıldı. Evlilik arefesinde cinsel istismara uğrayan Gülizar’ın ve failin kimliği, kız isteme gecesinde ortaya çıkınca tüm ailenin yaşadığı klostrofobik manzarayı resmeden film için yönetmen Bayrak, “Dünya genelinde şahit olduğumuz bir durum.” dedi.

Gülizar’ı canlandıran Ecem Uzun, özellikle Gülizar karakteri üzerinden filmin geneline sirayet eden sıkışmışlık duygusunun, rolü kabul etmesindeki etkisine değinerek, “Senaryoyu okur okumaz Belkıs’la buluşmak istedim. Filmde olmak istememin sebebi; çok sıkıştıktı ben okuduğumda. Zaten şu anda da öyle görünüyor bence; o sıkışıklığı takip etmek benim çok ilgimi çekti” dedi. Bekir Behrem, Emre rolünü alma sürecinde ise Emre ile tavırlarının benzerliği etkili olmuş. Yönetmen Belkıs Bayrak, bunu şöyle anlattı: “Filmde Bekir’in karakterini izlediğiniz zaman onun, bu süreci nasıl üstlenmeye çalıştığını görüyorsunuz.”

Uluslararası Yarışma Filmleri

Uluslararası Yarışma Filmleri

Uluslararası Yarışma filmlerinden Shambala için film yapımcısı Zeynep Koray, seyircilerin karşısına çıktı. Atlas 1948’deki söyleşide; Nepal’de çok eşli kadınların hikayesini duyar duymaz film yapmak istediğini belirten Koray, yapım sürecini şöyle anlattı: “Biz hiçbirimiz gidemedik Nepal’e çünkü çekim mekanı, dünya üzerinde insan yerleşiminin olduğu en yüksek yer. O yüzden çok kısıtlı bir ekiple gidildi ama tabii çok uzun bir ön hazırlık ve ön yapım süreci oldu; hem kast hem fonlama için.”

Bir diğer Uluslararası Yarışma filmi, Sonsuz Kış/ Endless Winter ise liseli bir gencin öldürülmesinin ardından annesi ve babasının takındığı farklı tavırları ele alıyor. Atlas 1948 Sineması’ndaki gösterimin ardından gerçekleşen söyleşiye; filmin yönetmeni Nikolai Larionov ve kurgu yönetmeni İvan Shunkday katıldı. Yönetmen, başroldeki genç oyuncu Aleksandr Robak ile çalışmalarını, “Aleksandr ile iç içeydik, ilk rolüydü ve bana güvendi” diyerek ifade etti.

Kısa Film Yarışmaları ve Belgesel Gösterimleri

Kısa Film Yarışmaları ve Belgesel Gösterimleri

Ayrıca, AKM Yeşilçam Sineması bugün, iki Ulusal Kısa Film Yarışma filmiyle üç Ulusal Belgesel Yarışma filmine ev sahipliği yaptı. Hayatı boyunca hiç uyumayan Veysel karakterine odaklanan, Ulusal Kısa Film Yarışma filmlerinden Rüyada Olduğunu Fark Ediyor İnsan’ın gösteriminin ardından yönetmen Baturay Tunçat, seyircilerin sorularını cevapladı. Tunçat, “Ama elbette yalnızca uyuma yetisine sahip olmayan bir insanı anlatmak değildi derdim. Biraz, hepimizin içinde bulunan keşkeleri, iç huzursuzlukları hisseden iki ayrı karakterin diyaloğuna şahit olmak istemiştim” dedi.

Yine Ulusal Kısa Film Yarışması’ndaki, Oben Yılmaz’ın yazıp yönettiği Günaydın Anne filminin söyleşisine ise yönetmenle birlikte görüntü yönetmeni Ziya Kasapoğlu ve oyuncu Öyküsu Özyürek katıldı. Yılmaz, “Bana göre en karmaşık ilişki, aile içindeki ilişkilerdir; her şey konuşulmaz, bağlar koparılmaz, ifadeler açıkça söylenmez çünkü finalde yine kökler birbirine bağlıdır” ifadelerini kullandı.

Filmdeki kuzu imgesinin sorulması üzerine Yılmaz, “Sürü psikolojisi; küçük kuzular, ataları nereye giderse peşinden gidiyor, sorgulamıyor hayatı” dedi. Filmin görsel dilinin resim sanatına yakınlığıyla ilgili bir soruyu, görüntü yönetmeni Ziya Kasapoğlu şöyle yanıtladı: “Projeye başlamadan önce ressam yönetmen biriyle çalışacağım için çok heyecanlıydım. Birçok yerde bakış açımız aynıydı.”

Ulusal Belgesel Yarışma filmlerinden Başka Bir Roman’ın söyleşisinde senarist, yönetmen ve yapımcı Murat Ocak ile görüntü yönetmeni Ali Rıza Yıldız vardı. Yönetmen Ocak, “Gelibolu’ya gittiğimde filmdeki kilisenin çevresinden Roman müzikleri gelmeye başladı. Dolaşırken yanımıza biri geldi, kim olduğunu sorduğumda, semazen, dedi. Benim için aslında orada hikaye şekillenmeye başladı” dedi.

Yönetmen Yalçın Yalın’ın yönettiği Zamanın Terk Ettiği belgeselinin söyleşisi de gerçekleştirildi. Yalın, “Hikaye aslında babamla ortaya çıkıyor. Babam, gençliğinde İstanbul’a göç etmiş. Gençliğinde de köyden görüntüler çekmiş” diyerek filmine dair detaylar verdi.

Günün son belgesel söyleşisi ise senarist, yönetmen ve yapımcı Selimcan Tatı’nın, Deliler – Alabaş Gecesi filmine aitti. Tatı, “Bu köyün ataları tamamen Deliler’den oluşuyor. Kurban bayramının ikinci günü Deliler’i anmak için bir eğlence düzenliyorlar, kurban kesiliyor” ifadelerini kullandı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, Turkcell ve Türk Hava Yolları’nın ana sponsorluğu, Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortaklığı ve Türkmedya’nın ana medya sponsorluğu ile gerçekleştirilen 12. Boğaziçi Film Festivali ile ilgili tüm bilgilere www.bogazicifilmfestivali.com adresinden ve festivalin resmi sosyal medya hesapları üzerinden erişebilirsiniz.

12. Boğaziçi Film Festivali’nde Yoğun Gün ve Film Gösterimleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!