1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2023’te Fıstık İhracatında Yeni Rekorlar

2023’te Fıstık İhracatında Yeni Rekorlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fıstık İhracatında Yeni Rekorlar

AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, 2023 yılında Türkiye, 96 ülkeye toplamda 151 milyon 568 bin dolarlık fıstık ihraç etmeyi başardı. Geçen yılın ocak-eylül döneminde fıstık ihracatından elde edilen gelir 87 milyon 854 bin dolar iken, bu yıl aynı dönemde bu rakam, %65’lik bir artışla 144 milyon 489 bin dolara yükseldi.

Bu yıl, dünya genelinde 88 ülkeye fıstık satan Türkiye, en fazla ihracat yaptığı ülke olarak İtalya’yı öne çıkardı. Ocak-eylül döneminde İtalya’ya 33 milyon 307 bin dolarlık fıstık satışı yapılırken, onu 27 milyon 484 bin dolarla Almanya ve 6 milyon 338 bin dolarla Amerika Birleşik Devletleri izledi.

“İhracat rakamlarının daha da yukarıya çıkmasını bekliyoruz”

Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracat rakamlarının bu denli yüksek olmasının kendilerini sevindirdiğini belirtti. Türkiye’de en fazla fıstık ağacına sahip olan Şanlıurfa’nın, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da fıstık üretiminde lider konumunu sürdürdüğünü ifade eden Kızıldemir, şu şekilde konuştu:

  • “Fıstık ihracat rakamlarının yıl boyunca artarak devam etmiş olması oldukça sevindirici.”
  • “Yılın 9 ayında, 2023 yılının tamamında yapılmış olan ihracat rakamına neredeyse ulaşmış durumdayız.”
  • “Yıl sonuna kadar bu ihracat rakamlarının daha da yukarıya çıkmasını ve geçen yılın rakamlarını aşmasını bekliyoruz.”
  • “İhracatın yüksek olması, ülke ekonomimizin gelişimi ve ticari hacminin artışı açısından oldukça önemli.”
  • “Bu ivmenin Şanlıurfa’ya yansıması, çiftçi ve tüccarımızı olumlu yönden etkilemekte.”
  • “Üreticilerimizin tüm tarımsal faaliyetlerinin desteklenmesiyle, üretimi artırarak ihracat rakamlarının daha da iyi noktalara ulaşmasını istiyoruz.”

Kızıldemir, fıstıkta bir yıl bol, bir yıl az mahsul elde edildiğini vurgulayarak, bu yıl fıstık rekoltesinin oldukça yüksek olduğunu bildirdi. Ayrıca, “Çiftçilerimiz tarafından toplanan yeni mahsul fıstıkların da ihracata yönlendirilmesi, önümüzdeki yılın ihracat rakamlarına olumlu katkı sağlayacak.” şeklinde ekledi. Bu yıl yüksek rekolte nedeniyle fıstık fiyatlarında bir düşüş yaşandığını belirten Kızıldemir, “Çiftçilerin mağdur edilmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ürün bazlı fiyat politikasına geçmesinin uygun olduğunu düşünüyorum.” diye sözlerini tamamladı.

2023’te Fıstık İhracatında Yeni Rekorlar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!