1. Haberler
  2. Dünya
  3. 2024 Başkanlık Seçimlerinde Trump ve Harris Rekabeti

2024 Başkanlık Seçimlerinde Trump ve Harris Rekabeti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 Başkanlık Seçimleri: Trump ve Harris Arasındaki Rekabet Kızışıyor

ABD’de gerçekleştirilen son anketler, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın, başkanlık yarışında Demokrat rakibi Kamala Harris’in az bir farkla önünde olduğunu gösteriyor. 5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak 60. başkanlık seçimleri için geri sayım devam ederken, Harris ile Trump arasında giderek artan bir rekabet ortamı oluşmuş durumda.

Real Clear Politics (RCP) adlı haber portalında yayımlanan ülke genelindeki anketlerin ortalamasına göre, Kamala Harris yüzde 49,2 oranında bir destek alırken, Donald Trump ise yüzde 47,5 oranında destek görüyor. Bu sonuçlar, Harris’i ülke genelinde az bir farkla önde gösterse de, Amerikan başkanlık seçim sisteminin dinamikleri dolayısıyla, sadece en çok oyu alan değil, en fazla delegeye ulaşan adayın başkan olması nedeniyle “salıncak eyaletler” kritik bir öneme sahip.

Seçiciler Kurulu (Electoral College) sistemi nedeniyle hayati öneme sahip olan 7 salıncak eyaletteki anketlerin ortalamasında, Trump’ın Harris’in önünde olduğu görülüyor. Bu eyaletlerdeki durum ise şu şekilde:

  • Pensilvanya: Trump, 0,3 puan önde
  • Georgia: Trump, 0,7 puan önde
  • Arizona: Trump, 1,1 puan önde
  • Nevada: Trump, 0,5 puan önde
  • Michigan: Trump, 1 puan önde
  • Kuzey Carolina: Trump, 1,3 puan önde
  • Wisconsin: Harris, 0,3 puan önde

Özellikle Michigan eyaletinde, Harris’in uzun süredir önde olduğu gözlemlenirken, son bir haftada Trump’ın bu eyalette öne geçtiği dikkat çekiyor. Bu değişim, seçmenlerin tercihleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

Ülke Genelinde Harris Önde

Ülke genelindeki durumu yansıtan ve Reuters, CBS News, Pew, Harvard ve NBC News gibi saygın anket firmalarının dahil olduğu 11 güncel anketin ortalamasına göre, Harris’in oy oranı yüzde 49,2, Trump’ın ise yüzde 47,5 olarak belirlenmiş durumda. Bu anketler arasında dikkat çeken bazı sonuçlar ise şöyle:

  • Reuters anketinde: Harris, %47; Trump, %44
  • Harvard anketinde: Harris, %51; Trump, %49

Temmuz ayında yapılan anketlerde, Harris ile Trump arasında neredeyse eşit bir oy oranı olduğu gözlemlenirken, bu süre zarfında Harris’in, özellikle kadın ve Latin Amerika kökenli seçmenler arasında desteğini artırdığı ifade ediliyor.

Seçim sürecinin ilerlemesiyle birlikte, her iki adayın da stratejilerinin nasıl şekilleneceği ve seçmenlerin tercihleri üzerindeki etkileri merakla bekleniyor.

Kaynak: Sözcü

2024 Başkanlık Seçimlerinde Trump ve Harris Rekabeti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!