1. Haberler
  2. Dünya
  3. 2024 Nobel Barış Ödülü Nihon Hidankyo’ya Verildi

2024 Nobel Barış Ödülü Nihon Hidankyo’ya Verildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nobel Barış Ödülü ve Nihon Hidankyo

2024 Nobel Barış Ödülü, Japonya’nın nükleer silahlarla mücadele eden kuruluşu Nihon Hidankyo’ya verildi. Bu kuruluş, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından kurtulanların oluşturduğu bir taban hareketi olarak biliniyor. Ödül, bu grubun nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdiği çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiği konusundaki tanıklıklarını vurgulamak amacıyla verildi.

Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada, “Norveç Nobel Komitesi 2024 Nobel Barış Ödülü’nü Japon Nihon Hidankyo kuruluşuna verdi. Hibakusha olarak da bilinen Hiroşima ve Nagazaki’den atom bombasından kurtulanların oluşturduğu bu taban hareketi, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koydukları için bu ödüle layık görüldüler” denildi.

Toshiyiku Mimaki’nin Açıklamaları

Nihon Hidankyo’nun eş başkanı olan Hiroşima’dan kurtulan Toshiyiku Mimaki, ödül haberi sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Mimaki, “Bunun olabileceğini hiç hayal etmemiştim” diyerek duygularını ifade etti. Ödülün Gazze’de çalışan insanlara verilmesini beklediğini belirten Mimaki, “Nihon Hidankyo mu? Bu gerçek olamaz. Neden Nihon Hidankyo? Gazze’de çalışan insanların kesinlikle seçileceğini düşünmüştüm. Gazze’de kanlar içindeki çocuklar ebeveynleri tarafından taşınıyor. Tıpkı 80 yıl önce Japonya’da olduğu gibi” şeklinde konuştu.

  • Ödülün verilme nedeni: Nükleer silahların kullanılmaması ve arındırılmış bir dünya için mücadele.
  • Toshiyiku Mimaki’nin düşünceleri: Ödülün Gazze’deki insanlara verilmesi gerektiği inancı.
  • Gazze’deki durum: Savaş ve çatışma ortamında yaşanan acılar ve çocukların durumu.

Bu ödül, savaşın ve nükleer silahların yarattığı yıkımın hatırlanması ve bu tür trajedilerin bir daha yaşanmaması için bir çağrı niteliği taşıyor.

2024 Nobel Barış Ödülü Nihon Hidankyo’ya Verildi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!