1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2025 Yılı Bütçe Teklifi Üzerine Eleştiriler

2025 Yılı Bütçe Teklifi Üzerine Eleştiriler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2025 yılı bütçe teklifini değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamalarda, bütçede emeklilere, çalışanlara, işçilere ve gençlere yeterli kaynak ayrılmadığını vurguladı. Türeli, “Bütçede yalnızca garantili geçiş müteahhitlerine kaynak var. Robin Hood, zenginden alıp fakire veriyordu; ancak bu iktidar, tam tersine, fakirden alıp zengine veriyor” şeklinde sert bir eleştiride bulundu.

TBMM’ye sunulan 2025 yılı bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda detaylı olarak görüşülecek. Türeli, 2025 yılında vatandaşları yüksek bir vergi yükünün beklediğini belirterek, “2025 yılı, 2024 yılından daha zor geçecek. İktidar talebi azaltıyor ve ekonomiyi yavaşlatıyor. Sıcak paraya dayalı politikalarla döviz kurlarını baskı altına alarak enflasyonu düşürmeye çalışıyor. Ancak bu, ekonominin yavaşlaması ve işsizliğin artması anlamına geliyor. İşsizlik oranı öngörülenin üzerinde olacak” açıklamasını yaptı.

2025 Yılı Zorlukları

Türeli, “Cumhuriyet tarihinin en büyük bölüşüm şokunu yaşıyoruz” diyerek, bu durumun ağırlığını en çok sabit gelirli milyonların hissettiğini dile getirdi. Bu grupta; işçi, memur, emekli, çiftçi, esnaf ve KOBİ’lerin ciddi sıkıntılar içerisinde olduğunu belirten Türeli, “2025 yılı da milyonlarca insan açısından çok zorlu geçecek” ifadelerini kullandı. Türeli, yeni yılda maaş artışlarının düşük oranlarda kalmasının gelir dağılımını daha da bozacağını ve yoksulluğu artıracağını vurguladı.

Müteahhitlere Yönelik Kaynaklar

Müteahhitlere Yönelik Kaynaklar

Kamu-özel işbirliği (KÖİ) projelerine ayrılan kaynakların azalmak bir yana, artacağını belirten Rahmi Aşkın Türeli, “Köprüler, otoyollar ve şehir hastaneleri için 2025 yılı bütçesinde toplamda 204.2 milyar lira, 2026 için 238.4 milyar lira ve 2027 için de 246.5 milyar lira kaynak ayrıldı. Önümüzdeki 3 yıl için ödenecek toplam miktar 689 milyar lira” dedi.

KÖİ projelerindeki 44 firmanın 37’sinin zarar beyan ederek vergi ödemediğini belirten Türeli, “2025 yılında devletin, istisna ve muafiyetler nedeniyle almaktan vazgeçeceği vergi tutarının 3 trilyon lira olacağını öngörüyoruz” şeklinde ekledi.

Kaynak: Sözcü

2025 Yılı Bütçe Teklifi Üzerine Eleştiriler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!