1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2025’te Memur ve Emeklilere Zam Yok

2025’te Memur ve Emeklilere Zam Yok

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2025’te Memur ve Emeklilere Kötü Haber!

Enflasyon karşısında zor durumda kalan memur ve emeklilerin gözleri, 2025 yılındaki zam beklentisine kilitlenmiş durumda. Milyonlarca insan, ocak ayında yapılacak zammı umutsuzca beklerken, SGK Uzmanı Özgür Erdursun’dan gelen bir açıklama, bu beklentileri sarsan bir haber niteliğinde. Erdursun, Dünya gazetesinde yayımlanan köşe yazısında, “Memur ve tüm emeklilere 2025’te zam yapılmayacak” diyerek önemli bir uyarıda bulundu.

Erdursun, 2025 yılında memur ve emeklilere yalnızca enflasyon farkı verileceğini belirterek, “Zam ve enflasyon farkı, iki farklı kavramdır. Zam, bir mal ve hizmetten daha fazla değer elde etmek için gelir artırımıdır. Enflasyon farkı ise, fiyat artışları karşısında değer kaybeden gelirin, eski değerine geri dönmesi amacıyla yapılan bir düzeltmedir” şeklinde ifadeler kullandı.

ENFLASYON FARKI NE OLACAK?

2024 yılının ikinci yarısındaki enflasyon farkı, 3 Ocak 2025’te açıklanacak olan 2024 yılı Aralık ayı enflasyonuna göre belirlenecek. İkinci altı aylık enflasyon farkı için yalnızca temmuz, ağustos ve eylül aylarının enflasyonları bilinmekte, ancak ekim, kasım ve aralık aylarındaki enflasyonlar henüz netleşmemiş durumda. Erdursun, “Merkez bankasının yıl sonu hedeflediği yüzde 41,5-45 arasındaki enflasyon oranlarına denk gelecek aylık enflasyonların açıklanacağını biliyoruz” dedi.

Erdursun, oluşacak enflasyon farklarını şu şekilde açıkladı:

  • 2024 yılı ikinci altı aylık enflasyon farklarının memurlarda %10-11,
  • SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ise ortalama %15-16 arasında çıkacağını tahmin ediyoruz.

Bu durumda, memurlara %10-11, memur emeklilerine %10-11, SSK, Bağ-Kur ve Banka Sandığı emeklilerine de %15-16 oranında enflasyon farkı (halk dilinde zam) yapılabileceğini söyleyebiliriz.

EMEKLİ AYLIKLARINA GÜNCELLEME YAPILMALI

2023 Temmuz ayında memurlara yapılan 8.077 TL’lik seyyanen artış, enflasyon sonrası kayıpları bir nebze karşılamış olsa da, bu düzeltmenin emeklilere yapılmadığını hatırlatan Erdursun, “2023 Temmuz’da yapılan seyyanen artışın mevcut değeri, Ocak 2025’te yaklaşık 14.000 TL civarında olacak. Bu miktarda emeklilere seyyanen zam yapılarak, bunun üzerine enflasyon farkı eklenmelidir ki, emekli aylıkları güncel değerine ulaşabilsin” dedi. Ayrıca, emekli aylıkları hesaplama sisteminin ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranlarının, emekli aylıklarının değerini düşürdüğünü vurguladı.

Erdursun, “Emekli aylıkları güncellenirken, bu iyileştirmenin kök aylığa yapılması ve tamamlanan aylık uygulamasının da sona ermesi gerekmektedir” ifadelerini de ekleyerek, emeklilerin ihtiyaçlarına yönelik daha adil bir düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: Sözcü

2025’te Memur ve Emeklilere Zam Yok
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!