1. Haberler
  2. Medya
  3. 35. Ankara Film Festivali’nde Öne Çıkan Filmler ve Etkinlikler

35. Ankara Film Festivali’nde Öne Çıkan Filmler ve Etkinlikler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

35. Ankara Film Festivali’nde Yenilikler

35. Ankara Film Festivali’nde Yenilikler

35. Ankara Film Festivali, dün Ulusal Uzun Film Yarışması kapsamında “Büyük Kuşatma”, “Gecenin Kıyısı”, “Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri” ve “Köpekle Kurt Arasında” filmlerinin ilk gösterimlerini gerçekleştirdi. Ankaralı sinemaseverlerle buluşan bu filmler, festivalin önemli anlarından birini oluşturdu. 15 Kasım’da düzenlenecek kapanış ve ödül töreni ile sona erecek festivalde, Ulusal Uzun Film Yarışması ve Ankara Filmleri Yarışması filmleri büyük ilgi gördü.

Ulusal Uzun Film Yarışması’nda Öne Çıkanlar

Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan filmler arasında Sinan Kesova’nın “Büyük Kuşatma”, Türker Süer’in “Gecenin Kıyısı” ve Murat Fıratoğlu’nun “Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri” dikkat çekti. Bu filmlerin gösteriminde, film ekipleri de izleyicilerin sorularını yanıtlamak üzere salonda yer aldı.

“Büyük Kuşatma” Filminin Derin Anlamları

“Büyük Kuşatma” Filminin Derin Anlamları

“Büyük Kuşatma”nın gösteriminde, yazar ve yönetmen Sinan Kesova, ortak yazar Arda Ekşigil, oyuncu Alp Öyken ve yapımcı Alara Hamamcıoğlu Bayraktar, izleyicilere film hakkında bilgiler verdi. Kesova, filmin yapım sürecini şu sözlerle açıkladı: “Arda ile 2019 sonlarında konuşmalara başladık. Pandemi döneminde senaryoyu disiplinli bir çalışmayla oluşturduk ve filmi 2022 sonunda çektik. Bu bir aile filmi olduğu kadar alegorik düzeylerde okunabilecek bir yapıt.”

Alp Öyken ise, “Gençlerle çalışmak çok yararlı, herkese tavsiye ediyorum.” diyerek başladığı konuşmasında, senaryonun kendisi için çok özel olduğunu belirtti ve izleyicilere “Filmimi Ankara seyircisinin izlemesi beni çok mutlu ediyor.” dedi.

“Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri” ile Kadınların Gücü

Bu yılki festivalde “Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri” filminin gösteriminde ise yönetmen Murat Fıratoğlu, oyuncular Fırat Bozan, Güneş Sayın ve yapım tasarımcı Mustafa Haktanır yer aldı. Fıratoğlu, oyuncularla çalışma deneyimini “Oyuncularla çalışmak benim için büyük bir şans. Onlar bana sette yönetmen olduğumu hatırlatıyorlardı.” sözleriyle anlattı.

Bir izleyici, filmde kadınların neden sessiz olduğunu sorduğunda, Fıratoğlu, “Kadınlar az konuşmalarına rağmen en asil tavrı sergiliyorlar. Erkekler ise öfkeyle hareket ediyor.” yanıtını verdi. Oyuncu Güneş Sayın, oynadığı Mevlüde karakterinin “Film benim için çok özel, insanlarla etkileşimini görmek heyecan verici.” dedi.

“Gecenin Kıyısı” ve Askeri İtaat Üzerine Düşünceler

“Gecenin Kıyısı” ve Askeri İtaat Üzerine Düşünceler

Türker Süer’in katılamadığı “Gecenin Kıyısı” filminin gösteriminde, yardımcı yapımcı İrem Akbal, oyuncu Mert Tümer ve uygulayıcı yapımcı Onur Ertekin, seyircilerin sorularını yanıtladı. Akbal, filmin çatışma noktasının 15 Temmuz düzleminde işlenme sebebini “Ana karakter Sinan’ın hayatının altüst olması ve kendi doğrularını sorgulaması gerekiyor.” diyerek açıkladı. Tümer, “Subayın en iyisi kendi kararını veren subaydır” repliği ile filmin ana temasına dikkat çekti.

“Köpekle Kurt Arasında” ve Varoluşçuluk

“Köpekle Kurt Arasında” ve Varoluşçuluk

Yönetmen Murat Düzgünoğlu, “Köpekle Kurt Arasında” filminin yazım sürecinin 15 yıl öncesine dayandığını belirtti. “Hayatın anlamsızlığını irdelemek ve suç işlemenin nedenlerini keşfetmek benim için önemliydi.” dedi. Orhan karakterini canlandıran Mücahit Koçak ise, “Gerçekten zor bir film, empati kurmadan takip etmek zor oluyor.” ifadelerini kullandı.

Ankara Filmleri Yarışması ve Belgesel Gösterimleri

Festivalin Ankara Filmleri Yarışması gösterimleri de dün gerçekleşti. 2020’den bu yana Koç Üniversitesi VEKAM ile ortaklaşa düzenlenen yarışmada “Burası Son Durak: Ankara’nın Başkenti”, “Çıkıştan Sonra” ve “Bir Orkestranın İzinde” adlı belgeseller gösterildi. Yönetmenler, belgesellerinin motivasyon kaynaklarını ve projelerinin arka planını anlattı.

Yarının Programında Dünya Sineması

Yarının Programında Dünya Sineması

Festivalin yarınki programında, dünya sinemasından ödüllü filmler izleyiciyle buluşacak. İspanyol yönetmen Mar Coll’un “Salve Maria”, Belçikalı Veerle Baetens’in “Eridiğinde”, Piero Messina’nın “Farklı Bir Son”, Neri Marcorè’ün “Zamora” ve Payal Kapadia’nın “Aydınlık Hayallerimiz” gibi önemli yapıtlar yer alacak. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve diğer destekçilerle gerçekleştirilen festivalin sosyal medya hesaplarından gelişmeleri takip edebilirsiniz.

35. Ankara Film Festivali’nde Öne Çıkan Filmler ve Etkinlikler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!