1. Haberler
  2. Medya
  3. 61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali: Sinema Çalıştayı Kapanış Toplantısı

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali: Sinema Çalıştayı Kapanış Toplantısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen “Sinema Çalıştayı”nın kapanış toplantısı, yarın saat 11:00’de Su Otel’de gerçekleştirilecektir. Bu önemli etkinlikte, senaristler, yönetmenler, yapımcılar, akademisyenler, meslek örgütü ve bakanlık temsilcileri bir araya gelecek. Çalıştay düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Perihan Taş Öz ve Aydın Sayman’ın konuşmacı olarak katılacağı bu toplantıda, çalıştay süresince ele alınan 9 farklı çalışma odağına dair katılımcıların ortak görüşlerini içeren sonuç bildirgesi, Türk Sinemasının önemli isimlerinden Mehmet Aslantuğ tarafından okunacaktır. Sonuç bildirgeleri, dijital ve matbu kopya olarak ilgili kurumlarla paylaşılacak. Bu çalıştay, Türkiye’de sinemanın kurumsallaşmasına katkıda bulunmayı, sektördeki sorunların çözümüne destek olmayı ve sektörle akademi arasındaki ilişkilerin güçlenmesini hedeflemektedir.

Çalıştayın İkinci Günü Tamamlandı

Çalıştayın ikinci gününde gerçekleştirilen ilk oturumlar, “Türkiye’de Film Sektöründe Çalışma Koşulları”, “Sinemada Değişen Seyir Kültürü” ve “Türkiye’de Sinema Yayıncılığı” başlıkları etrafında şekillendi. “Türkiye’de Film Sektöründe Çalışma Koşulları” oturumunun moderatörlüğünü avukat Derya Yaman üstlendi. Bu oturumda; film sektöründeki iş yasalarının sağladığı haklar, yaşanan uygulama aksaklıkları ve çözüm önerileri, sektörde cinsiyet eşitliği ile sendikal haklar konuları derinlemesine ele alındı. Oturumun katılımcıları arasında Ahmet Edebali (FİYAB), Damla Kırkalı (Sinema Televizyon Sendikası), Emre Yetim (Oyuncular Sendikası), Galip Görür (Sinema Emekçileri Sendikası – SİNE-SEN), İbrahim Onur Akçınar, Vehbi Cankat Güneş (Çalışma Bakanlığı), İlker Barış (SENARİSTBİR) ve Ufuk Demirbilek (Sinema Televizyon Sendikası) yer aldı.

İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Akbulut’un moderatörlüğünde yapılan “Sinemada Değişen Seyir Kültürü” oturumuna, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Narlı, Cinemarine sinema zincirinden Cenk Sezgin, CJ ENM Medya Genel Müdürü Ferhat Aslan, Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Erkılıç ve Koç Üniversitesi’nden Doç. Dr. İpek Azime Çelik Rappas katıldı. Bu oturumda, sinema salonlarından dijital platformlara geçiş, pelikülden dijitale dönüşüm ve Türkiye’de sinema filmlerinin sınıflandırılması gibi konular tartışıldı.

Günün üçüncü oturumu ise Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Meliha Elif Demoğlu’nun moderatörlüğünde “Türkiye’de Sinema Yayıncılığı” başlığı altında gerçekleşti. Katılımcılar arasında Munzur Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Karadoğan, sinema yazarı Barış Saydam, Doç. Dr. Fırat Sayıcı (Sinema Yazarları Derneği – SİYAD), Prof. Dr. Semire Ruken Öztürk (SİNECINE Sinema Araştırmaları Dergisi), Ankara Üniversitesi’nden Serkan Öztürk (ES Yayınları) ve Tuncer Çetinkaya (Modern Zamanlar Dergisi) yer aldı. Oturumda, Türkiye’de basılı ve dijital sinema dergileri ile sinema kitaplarının konu odakları değerlendirildi ve sinema yayıncılığının gelişmesi için izlenecek yol haritası üzerinde tartışmalar yapıldı.

Çalıştayın 14:30’da başlayan oturumlarında ise “Film Sektöründe Yapım Koşulları, Krizler ve Çözümler”, “Sinema ve Kültürel Miras”, “Üretimden Gösterime Türkiye’de Kısa Film ve Belgesel Sinema” başlıkları üzerinden değerlendirmeler gerçekleştirildi. Özgür Balcı’nın moderatörlüğündeki “Film Sektöründe Yapım Koşulları, Krizler ve Çözümler” oturumunda, bağımsız sinema filmlerinin finansman sorunları, kurumsal destek olanaklarının artırılması ve 20 yıllık SGM destekleri uygulamasında karşılaşılan sorunlar ile çözüm yolları masaya yatırıldı. Oturumun katılımcıları arasında Ahmet Hızarcı, Ayhan Sonyürek (SENARİSTBİR), Mehmet Güleryüz (SETEM), Nida Yılmaz (Türkiye Belediyeler Birliği), Serkan Acar (Film Kooperatifi – FİLMKOOP) ve Tunç Davut (SEF) yer aldı.

Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aydın Çam’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Türkiye’de Sinema ve Kültürel Miras” oturumunda ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Asiye Korkmaz, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aydan Özsoy, Biket İlhan (Film Yönetmenleri Derneği – FİLM-YÖN), Nil Gürpınar (Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği – SE-SAM) ve İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Ormanlı katıldılar. Bu oturumda Türkiye’deki film arşivi sorunları ve kültürel miras konuları üzerinde derinlemesine değerlendirmeler yapıldı.

Son olarak, Maltepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Aytekin moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Üretimden Gösterime Türkiye’de Kısa Film ve Belgesel Sinema” konulu oturumda, Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aytekin Can, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Meral Özçınar, Yönetmen Musa Ak, Kısa Film Yönetmenleri Derneği adına Okan Batur ve Anadolu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sırrı Sertar Serter katıldı. Bu oturumda Türkiye’de kısa ve belgesel film üretiminde karşılaşılan temel sorunlar tartışıldı.

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali: Sinema Çalıştayı Kapanış Toplantısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!