1. Haberler
  2. Dünya
  3. Nikaragua, İsrail ile Diplomatik İlişkilerini Kesiyor

Nikaragua, İsrail ile Diplomatik İlişkilerini Kesiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nikaragua’nın İsrail ile Diplomatik İlişkilerini Kesmesi

Orta Amerika’nın önemli ülkelerinden biri olan Nikaragua, Cumartesi günü İsrail ile olan tüm diplomatik ilişkilerini sona erdirdi. Hükümetin resmi açıklamasında, Ulusal Meclis’in oy birliğiyle aldığı karar neticesinde bu adımın atıldığı belirtildi.

Devlet Başkanı Daniel Ortega ve eşi, aynı zamanda Başkan Yardımcısı olan Rosario Murillo tarafından yapılan açıklamada, “Nikaragua, yıkıma ve barbarlığa maruz kalan Filistin halkı ve hükümetiyle her zaman dayanışma içinde olacaktır. Uluslararası hukuk ve devletler arası medeni ilişkileri düzenleyen sözleşmelere bağlı kalarak, İsrail hükümetiyle tüm diplomatik ilişkilerimizi kesme kararı almış bulunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Hükümetin açıklamasında ayrıca, “Filistin halkının yaşamına ve onuruna karşı sürdürülen soykırımı, işgali ve kalıcı saldırganlığı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırılar şu anda Lübnan halkına karşı da gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, Suriye, Yemen ve İran’ı tehdit ederek bölge ve dünya barışını tehlikeye atmaktadır.” denildi.

AB Yaptırımları

Avrupa Birliği (AB), Salı günü, Devlet Başkanı Daniel Ortega, Başkan Yardımcısı Rosario Murillo ve aile üyeleri dahil olmak üzere 21 Nikaragualı yetkiliye yönelik yaptırımları bir yıl daha uzattı. AB’den yapılan resmi açıklamaya göre, bu yaptırımlar, Nikaragua’dan gelen kişilerin AB ülkelerine girişini engelliyor ve aynı zamanda bu kişilerin AB ülkelerinde bulunan banka hesaplarının dondurulmasına yol açıyor.

Nikaragua ulusal polisi, üst düzey seçim konseyi ve Nikaragua telekom enstitüsü gibi üç devlet kurumu da bu yaptırımlara tabi olduğundan, AB vatandaşları ve şirketleri bu kuruluşları finansal olarak destekleyemiyor. Avrupa Birliği, Ortega hükümetine yönelik ilk yaptırımlarını 2019 yılında uygulamaya koymuş ve yetkilileri, bir önceki yıl hükümet karşıtı protestoculara karşı yürüttükleri operasyonlar sırasında insan haklarını ihlal etmekle suçlamıştı. İnsan hakları gözlem gruplarının verilerine göre, bu olaylar sırasında 300’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Sözcü

Nikaragua, İsrail ile Diplomatik İlişkilerini Kesiyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!