1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tarihi Çardaklı Hamamı’nın Mirası ve Mahkeme Süreci

Tarihi Çardaklı Hamamı’nın Mirası ve Mahkeme Süreci

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihi Çardaklı Hamamı’nın Mirası ve Davası

Tarihi Çardaklı Hamamı'nın Mirası ve Davası

İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında yer alan tarihi yapılar, Osmanlı döneminde genellikle şahıs mülkiyetleri altında bulunmaktaydı. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte birçok eser kamulaştırıldı; ancak bu eserlerin önemli bir kısmının sahipleri günümüzde tespit edilememiştir. Bu eserler arasında en dikkat çekici olanlarından biri, Tarihi Çardaklı Hamamı ve arazisinde bulunan konaktır. 1960 yılında bir mirasçının, annesinin vefatının ardından eşyalarını incelemesi sırasında bulduğu eski Türkçe belgeler, tarihi yapının gizli kalmış gerçekliğini gün yüzüne çıkardı.

Uzmanlar, bu belgelerin ilk incelemesinde bir tapu belgesi olduğunu tespit etti. Üzerinde yer alan ifadelerden hareketle yapılan araştırmalar, bu tapuların Tarihi Çardaklı Hamamı ve çevresindeki konak arazisine ait olduğunu doğruladı. Tapuların, Osmanlı döneminde yaşayan ve harem ağası olarak bilinen Hüseyin Ağa’ya ait olduğu belirlendi. Hüseyin Ağa’nın soydaşları, mirasçı olduklarını iddia ederek mahkemeye başvurdu.

TAPULAR TESCİL EDİLDİ

Mahkeme, tapuların orijinal olduğu ve Tarihi Çardaklı Hamamı’na ait olduğunu ilk aşamada tescilledi. Daha sonra mahkeme, söz konusu yapıların sahibinin Hüseyin Ağa olduğunu onayladı. Uzun bir dava sürecinin ardından, Hüseyin Ağa’nın soydaşları olduğu belirlenen Isparta 2. Sulh Hukuk Mahkemesi, tapuların 16 mirasçı arasında eşit olarak paylaştırılmasına karar verdi. 2022 yılında alınan bu karar sonrasında, mirasçılar Fatih Tapu Müdürlüğü’ne başvurarak güncel tapu örneklerini elde etme fırsatını buldular.

Tarihi Çardaklı Hamamı'nın Mirası ve Mahkeme Süreci

260 MİLYON TL DEĞER BİÇİLDİ

64 yıl süren dava süreci, geçtiğimiz yıl itibarıyla sona erdi. Mirasçılar, hamam ve konak arazisinin toplam değerinin 7.5 milyon dolar (yaklaşık 260 milyon TL) olduğunu belgeleyen bilirkişi çalışması yaptırdılar. Söz konusu yapılar ve arazi, ‘tarihi eser’ niteliği taşıdığı için herhangi bir yeni imar çalışması yapılamayacak. Ancak gerekli izinler alındığında, bu eserler aslına uygun şekilde restore edilebilecek.

PADİŞAHIN EMRİYLE İDAM EDİLMİŞTİ

Fatih ilçesi İsak Paşa Mahallesi’nde, kiliseden camiye dönüştürülmüş olan Küçük Ayasofya Camii’nin haziresi içinde yer alan Çardaklı Hamamı’nın sahibi Hüseyin Ağa, Osmanlı padişahı II. Bayezid’in emriyle 1510 yılında başı kesilerek idam edilmiştir.

Tarihi Çardaklı Hamamı'nın Mirası ve Mahkeme Süreci

Kaynak: Sözcü

Tarihi Çardaklı Hamamı’nın Mirası ve Mahkeme Süreci
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!