1. Haberler
  2. Gündem
  3. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Yeni Anayasa Açıklamaları ve Tepkiler

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Yeni Anayasa Açıklamaları ve Tepkiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Açıklamaları

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 10 Ekim’de Gazi Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Programı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında yeni anayasa tartışmalarına dikkat çeken Kurtulmuş, anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez ilk üç maddesinden özellikle üçüncüsü üzerinde durdu.

“DEVLETİN ÜLKESİ OLMAZ, DEVLETİN MİLLETİ OLMAZ”

Kurtulmuş, anayasa hazırlanırken öncelikle hangi usulde yapılacağının belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları ifade etti:

  • “Öncelikle hangi usulde yapacağınızı ortaya koymanız gerekir ki, ardından esasları sağlıklı bir şekilde tartışabilesiniz. Bu bağlamda, herkesin düşüncelerini açıkça ifade edebileceği, şeffaf bir süreç yönetimi sağlanmalıdır.”
  • “Bu çerçevede TBMM Başkanlığı olarak, bu şeffaf müzakere sürecini etkili bir şekilde yönetmek bizim görevimizdir.”

Anayasa müzakerelerinin doğru zemin ve yöntemlerle yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, bu tartışmaların merkezi olarak TBMM’yi işaret etti. Kurtulmuş, “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” ifadesinin de gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü’ biçiminde ifade edilmelidir. Seçkinci ve devletçi anlayışın yerine, milletin gücü üzerine inşa edilen bir devlet anlayışının benimsenmesi önemlidir.” dedi.

“DEMOKRASİNİN EN BÜYÜK DÜŞMANI İMTİYAZ VE İSTİSNALARDIR”

Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • “Önümüzdeki dönemde bu anayasanın mutlaka imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması gerekiyor. Demokrasinin en büyük düşmanı imtiyaz ve istisnalardır.”
  • “İmtiyaz ve istisnalar, seçkinci gruplara veya avantajlı gruplara kamu gücünü ve milletin kaynaklarını aktarmak demektir. Bu nedenle, anayasa yapım sürecinde, bu tür imtiyazların ortadan kaldırılması ve demokratik kuralların herkes için eşit ve adil bir şekilde belirlenmesi esastır.”

Kurtulmuş, hem 1961 hem de 1982 Anayasası’nın ideolojik yaklaşımlarla hazırlandığını belirterek, “Anayasanın ideolojiden arınmış, halkın ihtiyaçlarına cevap verecek bir anlayışla yazılması gerekmektedir.” dedi.

KURTULMUŞ’UN SÖZLERİNE TEPKİLER

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: “Alıştıra alıştıra bölecekler anlaşılan. Numan Kurtulmuş kelime oyunu yapıyor. Oysa doğrusu ‘Türkiye devleti ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüdür.’ Devlet, yüksek otorite, millet ve ülkeden oluşur. Tüm devletler hukuku kitaplarında bu şekilde anlatılır. Onun için yazanlar doğru yazmış. Amaç, ilk üç maddede masum değişiklikler önerip içeriğini yok etmek. Bu devlet yıkılırsa hepimiz altında kalırız. En çok yönetenler ve yıkanlar kalır.”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: “Bugün Ankaramızın Başkent oluşunun 101. Yıldönümü. Bu vesile ile bir kez daha TC Anayasası madde 3’ü hatırlatmak isterim; ‘Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî Marşı İstiklal Marşıdır. Başkenti Ankara’dır.’

İYİ Parti eski Genel Başkanı Meral Akşener: “‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.’ Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gücü, aziz Türk milletinin iradesiyle bir bütündür. Bu sebeple, ne topraklarımızı ne de o topraklar uğruna ortaya konan iradeyi tartışmaya açmanın kimseye faydası yoktur. Satır aralarında aranılanlar, sadece şanlı tarihimize değil, milletimizin iradesine karşı büyük bir sorumsuzluktur.”

Uluslararası İlişkiler ve Strateji Uzmanı Dr. Naim Babüroğlu: “TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa’nın 3’üncü maddesinin değiştirilmesi gerektiğini söylüyor. ‘Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.’ İfadesinden kim rahatsız olur ki? ABD’nin BOP projesi ve Türkiye’yi parçalama hedefleri güdenler bu maddeden rahatsızdır. Binlerce şehit veren bir ülke, bu maddeyi ne olursa olsun değiştiremez. Tek bir kelimesi bile değiştirilmemelidir.”

ANAYASANIN 3’ÜNCÜ MADDESİ NELERİ KAPSIYOR?

Kurtulmuş’un sözleriyle gündeme gelen anayasanın 3’üncü maddesi, 4’üncü madde ile koruma altına alınmış ve devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti tarif etmiştir.

“MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı ‘İstiklal Marşı’dır. Başkenti Ankara’dır.”

Kaynak: Sözcü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Yeni Anayasa Açıklamaları ve Tepkiler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!