1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’de Kredi Kartı Düzenlemeleri ve Yeni Limit Uygulamaları

Türkiye’de Kredi Kartı Düzenlemeleri ve Yeni Limit Uygulamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de Kredi Kartı Uygulamaları ve Yeni Düzenlemeler

Türkiye'de Kredi Kartı Uygulamaları ve Yeni Düzenlemeler

Türkiye’de son bir yıldır uygulanan sıkı para politikalarına rağmen enflasyonda istenen düşüş sağlanamamış olması, ekonomi yönetiminin kredi kartlarını hedef almasına yol açtı. Fiyatlardaki artışın ‘talep enflasyonu’ kaynaklı olduğunu savunan ekonomi yönetimi, bu durumu tetikleyen unsurlar arasında yüksek kredi kartı limitlerini öne çıkardı. Bu çerçevede, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu yeni kanun teklifi tartışmalara neden oldu.

Türkiye'de Kredi Kartı Düzenlemeleri ve Yeni Limit Uygulamaları

Yeni düzenlemede, Savunma Sanayii Katkı Payı adı altında her yıl bir kez, mevcut kredi kartı limitleri 100 bin TL ve üzerinde olanlardan 750 TL kesinti yapılması ve bu tutarın doğrudan savunma sanayi harcamalarında kullanılacağı belirtildi. Bu teklif, muhalefet ve vatandaşlardan büyük tepki topladı. Tepkilerin ardından kredi kartlarına yönelik dikkat çekici gelişmeler yaşanmaya başladı.

Yarından İtibaren Geçerli Olacak Düzenlemeler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Orta Vadeli Program (OVP) sunumunda vurguladığı, kredi kartı limitlerinin gelire göre hesaplanmasına yönelik düzenlemenin ilk aşaması bu hafta itibarıyla başlayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi arasında oluşturulan ortak ekip sayesinde bankalar, kredi kartı limiti belirlemeden önce ilgili müşterilerin aylık gelirlerini anlık olarak görüntüleyebilecekler.

Bu uygulama ile, mevcut kredi kartı limitleri gelirle orantılı olmayan bireylerin tespit edilmesi ve bu limitlerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) mevzuatlarına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesi planlanıyor. Ayrıca, kredi kartlarından 750 TL’lik kesinti yapılmasını öngören teklif, milyonlarca vatandaşın kendi rızaları ile limit düşürme işlemi gerçekleştirmesine olanak tanıdı.

Bankalar Başlamadan Vatandaş Başladı

TBB verilerine göre, Türkiye’deki kredi kartı kullanıcılarının yaklaşık yarısının limitleri 100 bin TL’nin üzerinde. SGK ile işbirliği içinde çalışacak ekibin denetimlerinin ardından bankaların, çok sayıda müşterinin kredi kartı limitini gözden geçirmesi bekleniyor. Bu hafta içinde milyonlarca müşterinin kart limitlerini 100 bin TL’nin altına düşürmek için başvuruda bulunması, ekonomi yönetiminin işini kolaylaştırdı.

Söz konusu değişikliklerle, kredi kartı ve aylık gelir arasındaki sağlıksız dengenin düzeltilmesi hedefleniyor. Yeni dönemde SGK’nın sistemini kullanacak bankalar, müşterilerine aylık gelirlerinin en fazla 4 katı kadar limit tahsis edebilecek. Böylelikle asgari ücretle çalışan bir vatandaşın kredi kartı limiti, 68 bin TL’nin üzerine çıkamayacak.

Kaynak: Sözcü

Türkiye’de Kredi Kartı Düzenlemeleri ve Yeni Limit Uygulamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!