1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Duş Başlıkları ve Diş Fırçalarında Tespit Edilen Virüsler

Duş Başlıkları ve Diş Fırçalarında Tespit Edilen Virüsler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Northwestern Üniversitesi’nden bilim insanları, duş başlıkları ve diş fırçaları üzerinde gerçekleştirdikleri kapsamlı bir çalışmada 600’den fazla farklı virüs tespit etti. Her bir örnekte ise tamamen farklı virüsler bulundu. Araştırmayı yöneten mikrobiyolog Erica M. Hartmann, elde ettikleri sonuçların beklenenden çok daha şaşırtıcı olduğunu vurgulayarak, “Bulgularımız tam anlamıyla akıl almaz. İncelediğimiz örneklerde daha önce hiç görmediğimiz veya hakkında çok az bilgi sahibi olduğumuz birçok virüs bulduk.” dedi.

BAKTERİ İLE MÜCADELE EDEN VİRÜSLER

Duş Başlıkları ve Diş Fırçalarında Tespit Edilen Virüsler

Uzmanlar, buldukları mikroorganizmaların büyük çoğunluğunun insan sağlığı açısından tehdit oluşturmadığını belirtiyor. New York Post‘ta yer alan habere göre, araştırmada tespit edilen virüslerin çoğu bakteriyofajlardı. Yani, bakterilere saldırarak onları yok eden virüslerdir. Özellikle mycobacteriophage adı verilen ve tüberküloz, cüzzam gibi hastalıklara yol açan mikobakteri türlerini enfekte eden virüsler en yaygın olanlarıydı.

Duş Başlıkları ve Diş Fırçalarında Tespit Edilen Virüsler

Hartmann, bu virüslerin potansiyel olarak faydalı olabileceğine dikkat çekerek, “Bu bakteriyofajları su tesisatımızdaki patojenleri temizlemek için kullanmayı düşünebiliriz.” dedi. Ayrıca, virüslerin işlevlerini daha iyi anlayarak yeni çözümler geliştirmeyi amaçladıklarını da ekledi.

DUŞ BAŞLIĞI NASIL TEMİZLENMELİ?

Bu çalışma, Hartmann’ın daha önce yürüttüğü bir araştırmanın devamı niteliğinde. “Operation Pottymouth” adı verilen bu önceki araştırmada, diş fırçalarının üzerindeki mikropların çoğunluğunun tuvalet aerosollerinden değil, kullanıcıların ağızlarından geldiği ortaya çıkmıştı. Hartmann, duş başlıklarının düzenli olarak sabun ve su ile yıkanmasını veya sirke ile bekletilerek kireç birikintilerinin temizlenmesini öneriyor. Bunun yanı sıra, elektrikli diş fırçalarının başlıklarının da sık sık değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak “antimikrobiyal” olarak tanıtılan diş fırçalarına karşı temkinli yaklaşılmasını tavsiye eden Hartmann, bu tür ürünlerin antibiyotik direncine yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

“Bakteriler her yerde ve çoğu zararsız,” diyen Hartmann, mikroplara aşırı müdahaleden kaçınmamız gerektiğini vurguladı. Hartmann, “Onlara ne kadar çok saldırırsak, o kadar direnç kazanırlar ve tedavileri daha da zorlaşır.” şeklinde uyardı.

DİŞ FIRÇALARI NASIL TEMİZLENMELİ?

Güney Kaliforniya’dan diş hekimi Dr. Joyce Kahng, diş fırçalarının her üç ayda bir değiştirilmesini ve asla başkalarıyla paylaşılmamasını öneriyor. Ayrıca, fırçayı dezenfekte etmek için şu yöntemleri kullanabileceğinizi paylaşıyor:

  • El sabunu ile yıkayın.
  • 30 saniye kaynar suya batırın.
  • 2 dakika ağız çalkalama suyunda bekletin.
  • Gece boyunca hidrojen peroksitte bırakın.
  • 30 saniye beyaz sirkeye batırın.
  • UV sterilizatöründen yararlanın.

Kaynak: Sözcü

Duş Başlıkları ve Diş Fırçalarında Tespit Edilen Virüsler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!