1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Otomotiv Üretiminde Düşüş ve Eski Araçların Değiştirilmesi Gerekliliği

Otomotiv Üretiminde Düşüş ve Eski Araçların Değiştirilmesi Gerekliliği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Otomotiv Üretiminde Düşüş ve İhracat Duraklaması

Otomotiv üretiminde yaşanan azalma, ihracatta da kısmi bir duraklama ile kendini gösteriyor. Türkiye’deki kayıtlı araçların giderek yaşlanması, çevresel açıdan ciddi bir sorun oluştururken, 13 yaş ve üzeri otomobiller için ‘araç değiştirme desteği’ talep ediliyor. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından yayımlanan rapora göre, toplam otomotiv üretimi geçen yıla oranla %7 oranında düşüş gösterirken, ihracat da önceki yıla benzer bir seyir izleyerek %1 oranında yavaşladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sektörünün ihracatı yılın ilk dokuz ayında %16 artışla 26,7 milyar dolara ulaşarak sektörel sıralamada ilk sırayı aldı. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, OSD Başkanı Eroldu, eylül ayında 3,4 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdıklarını belirtirken, “Adetsel ihracatımızda, geçen yılın eylül ayına göre %16’lık bir artışla yaklaşık 90 bin adete ulaştık. Bu yıl sonu için oldukça olumlu bir sinyal,” dedi. Ancak, kapasite kullanım oranında hâlâ bir eksiklik söz konusu; geçen yıla göre 3 puanlık bir düşüşle %76 seviyelerinde kaldıklarını ifade etti.

Eski Araçlar İçin ‘Fon Kurulmalı, Hurdaya Ayrılmalı’ Önerisi

Çevre kirliliğinin %95’inin trafiğe kayıtlı eski araçlardan kaynaklandığına dikkat çeken Eroldu, “Mevcut araç parkının neredeyse 10 milyon adedi, 13 yaş ve üstü. Bu araçlar çevre kirliliğinin %95’ini oluşturuyor. Bu parkın bertaraf edilmesi gerekiyor. Örneğin, Çevre Bakanlığı üzerinden bir fon oluşturulması ve eski araçların belli bir rakam karşılığında hurdaya ayrılması değerlendirilebilir. Bu araç değiştirme desteği şeklinde düşünülebilir. Geçmiş yıllarda bu tür uygulamalar yapıldı, ancak bazı suiistimaller yaşandı. Ancak gerekli tedbirlerle bu durumun önüne geçilebilir.” dedi.

Eroldu, bu değişimin sağladığı yakıt ekonomisinin dahi ülkenin yakıt faturasına büyük bir katkı sağlayacağını vurguladı. “Çevresel katkıların yanı sıra ödemeler dengesi için de önemli bir faktör.” şeklinde konuştu.

Yakıt Tüketiminde Ciddi Farklar

2000 yılı öncesi otomobil modellerinin yakıt sarfiyatı neredeyse iki katına ulaşmakta. Bu noktada atılacak adımlar, Türkiye’nin 0 emisyon hedefleri için ciddi bir ilerleme kaydetmesine yardımcı olacaktır. Hibrit ve elektrikli araçların ön plana çıkmasının desteklenmesi de bu süreçte önemli bir rol oynamaktadır.” dedi.

Kaynak: Sözcü

Otomotiv Üretiminde Düşüş ve Eski Araçların Değiştirilmesi Gerekliliği
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!