1. Haberler
  2. Magazin
  3. Tarık Akan 75. Doğum Yıldönümünde Anıldı

Tarık Akan 75. Doğum Yıldönümünde Anıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayata 16 Eylül 2016 tarihinde veda eden Yeşilçam’ın efsane ismi Tarık Akan, 75. doğum yılı dolayısıyla kapsamlı bir anma etkinliği düzenlendi. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından gerçekleştirilen bu anlamlı etkinliğe, Akan’ın torunları ve kızı Özlem Üregül Akkaya da katıldı. Tarık Akan’ın yaşamına ve sanatına dair sunum yapan yazar Zeynep Oral, “Ülkemizin aydınlık ve güzel yüzü Tarık Akan’a iyi ki varsın diyoruz. Varlığı, yaptıkları için ona teşekkür ediyor, minnet duyuyoruz” şeklinde duygularını ifade etti.

“Vatani İçin Mücadele Eden Bir Aydındı”

Tarık Akan’ın kızı Özlem Üregül Akkaya, babasıyla ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: “Bugün Tarık Akan’ı bir kez daha anarken onun değerlerini ve hayat felsefesini düşünmeden edemiyorum. Onun en büyük ideali, aydın bir Türkiye için doğru yolu göstermek ve her zaman daha iyisi için mücadele etmekti. Atatürk’ün ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ sözünü benimserdi ve hayata her zaman bilim ve sanatla bakardı. Nâzım’ın ‘Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine’ dizeleri, onun yaşam felsefesinin bir parçasıydı.

Tarık Akan 75. Doğum Yıldönümünde Anıldı

Özlem Üregül Akkaya, “Bireysel özgürlüğün yanında her zaman toplumsal dayanışmayı da savundu. Bugün burada Nâzım Hikmet’in adını yaşatan bu çatı altında toplanmamız, onun hayatını, duruşunu ve felsefesini yansıtan bir semboldür. Babam, Nâzım’ın dizelerindeki o koca dünyayı içinde taşıyan, en çok özlemini duyduğumuz adalet ve insanlığa inanan bir aydındı. Onların anısına bir selam gönderirken aydın sanatçılarımızın ve gazetecilerimizin liderliğine ne kadar ihtiyacımız olduğunu görüyoruz.” dedi.

“Tarık Bana, Ben Tarık’a Dosdoğru Dosttuk”

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz de dostu Tarık Akan ile ilgili duygularını paylaştı: “Sabah onu düşündüm. Bir yazı yazacak olsam bunun başlığı ne olurdu? ‘Arkadaşını kaybetmek’ olurdu. Dilerim hiçbiriniz arkadaşınızı, gerçek dostlarınızı kaybetmeyin. Onun acısı çok derin ve büyük oluyor. Yıllar önce Vedat Türkali hoca ile yan yana oturuyorduk. 90 yaşındaydı. ‘Rutkay, biliyor musun benim bu yaşımı görmeyen bir sürü arkadaşımı kaybettim’ dedi. Ben de bir sürü arkadaşımı, dostumu ne yazık ki kaybettim. Asla siz kaybetmeyin.” dedi.

Rutkay Aziz, “Sonra dostla arkadaşı ayırmakta fayda var. Shakespeare’in Julius Sezar’ında ‘Sen de mi Brütüs’ diye bir diyalog vardır ama orada çok daha önemli bir diyalog vardır. ‘Her dost, dosdoğru dost olmuyor Sezar’ der. Tarık bana, ben Tarık’a dosdoğru dosttuk. 68 yılında başlayan Bakırköy’den arkadaşlığımız giderek o sinema oyunculuğuna, ben tiyatroya yöneldim.” sözlerine yer verdi.

“Onu Çok Özlüyorum”

Rutkay Aziz, Tarık Akan ile birlikte geçirdikleri zamanları ve dostluğunu özlemle anlattı: “Sonradan 1 Mayıslarda, hürriyet toplantılarında, demokrasi kavgasında, Ergenekon davalarında, Silivri’de, maden işçileriyle, tekel işçileriyle, çağdaş sinema oyuncularının derneğinde ve sonra da bu Nâzım Hikmet Vakfı’nın oluşumunda büyük katkısı oldu. Hep buralarda beraber olduk, beraber yaşadık. Onu çok özlüyorum açıkçası. Bu kadar özleyeceğimi de tahmin etmezdim.” dedi.

Tarık Akan 75. Doğum Yıldönümünde Anıldı

Rutkay Aziz, “Arkadaşlarınızı kaybettiğiniz zaman rüyalarınıza girdiği zaman da şaşırmayın. Benim rüyalarıma bu arkadaşlarım giriyor ve onun acısını da çok derinden çekiyorum. Tarık tabii mutlu. Ölümsüzlüğe gitti. 3 tane güzel evlat bıraktı. İlk evladının adı Barış. Sonra ikizleri oldu, Özlem ve Özgür. Yani barışa ve özgürlüğe özlem. Hepsinden öte, var olan mali gücünü birtakım şeylere yatırabilirdi ama o, Atatürkçü sevdasıyla, ilkeleriyle, çağdaş, bilimsel bir okul olan eğitime yatırdı. Yepyeni aydınlık insanlar yetiştirmeye adadı kendisini. Onun için ölümsüzdür.” diyerek Tarık Akan’ın mirasını vurguladı.

Etkinlik, Tarık Akan için hazırlanan bir belgeselin gösterimi ile devam etti. Akan’ın kurucusu olduğu Bakırköy’deki Özel Taş İlköğretim Kurumları öğrencileri ve mezunları tarafından hazırlanan müzik dinletisinin ardından, ‘Yol’ filminin gösterimiyle anma etkinliği sona erdi.

Kaynak: Sözcü

Tarık Akan 75. Doğum Yıldönümünde Anıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!