1. Haberler
  2. Dünya
  3. Japonya’nın Tayvan Tansiyonu Üzerindeki Endişeleri

Japonya’nın Tayvan Tansiyonu Üzerindeki Endişeleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya, Çin’in Tayvan çevresindeki ortak askeri tatbikatlarına karşılık olarak, Ada’nın güvenliği için “her türlü duruma hazırlıklı olacaklarını” açıkladı.

Tayvan lideri Lai Ching-te’nin “Ulusal Gün” konuşması sonrasında, Çin’in bu değerlendirmelere tatbikatlarla yanıt vermesi, Japonya hükümetinde kaygılara yol açtı. Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Merkezi’nde Savunma ve Dışişleri Bakanları ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan İşiba, “Tayvan Boğazı ve çevresinde barış ile güvenliğin sağlanması, yalnızca Japonya için değil, tüm bölge için son derece kritik bir mesele.” dedi.

Ülkesinin, Tayvan çevresindeki gelişmeleri “dikkatle izleyeceğini” belirten İşiba, “Her türlü duruma karşı hazırlıklı olacağız” ifadesini kullandı. LDP’deki üçlü görüşme sonrası Japonya Savunma Bakanı Nakatani Gen ise, Çin’in gerçekleştirdiği tatbikatları büyük bir titizlikle takip edeceklerini vurguladı. Nakatani, tatbikatlar sırasında füzelerin Japonya’nın çevresindeki su alanlarına düşebileceğine dikkat çekerek, Japonya’nın Öz Savunma Kuvvetleri’nin (SDF) gerekli önlemleri alacağını bildirdi.

Bu müşterek askeri tatbikatlar, Tayvan’daki hükümetin lideri Lai’nin, Pekin yönetiminin Tayvan’ı temsil etme hakkı olmadığına dair geçen haftaki “Ulusal Gün” konuşmasının ardından gerçekleşti. Konuşmasında “ilhaka ve egemenlik gaspına karşı direnecekleri” mesajını veren Lai, Çin’in tepkisini çekmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Lai’nin yeniden Tayvan’ın bağımsızlığı konusundaki inatçılığını sergilediğini ve kendi siyasi çıkarları uğruna Tayvan Boğazı’nda gerilimi tırmandırma niyetini ortaya koyduğunu ifade etti.

Kaynak: Sözcü

Japonya’nın Tayvan Tansiyonu Üzerindeki Endişeleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!