1. Haberler
  2. Gündem
  3. 5. İki Yaka Kültür ve Dostluk Festivali’nde Gerginlik: Atatürk’e Yönelik Tepkiler

5. İki Yaka Kültür ve Dostluk Festivali’nde Gerginlik: Atatürk’e Yönelik Tepkiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

5. İki Yaka Kültür ve Dostluk Festivali’nde Gerginlik

5. İki Yaka Kültür ve Dostluk Festivali’nde Gerginlik

Muğla’nın Bodrum ilçesi ile komşusu İstanköy (Kos) Adası tarafından ortaklaşa düzenlenen 5. İki Yaka Kültür ve Dostluk Festivali çerçevesinde Bodrum’a gelen İstanköy Belediye Başkanı Theodosis Nikitaras, CHP’li Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’yi makamında ziyaret etti. Ancak bu ziyaret, adadaki Pontus Rum Kos Derneği yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarla büyük bir tepkiyle karşılandı. Açıklamalarda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik çirkin ifadeler kullanılması dikkat çekti.

Festival kapsamında, 11-13 Ekim tarihleri arasında iki kentte düzenlenen etkinliklerin ikinci ve üçüncü günü, İstanköy Belediye Başkanı Theodosis Nikitaras, meclis üyeleri, halk oyunları ve bando ekibi ile Bodrum’a gelerek festivale katıldı. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ile birlikte etkinliklerde yer aldılar.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK İLE TARTIŞMALI FOTOĞRAF

İstanköy Belediye Başkanı Theodosis Nikitaras, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’yi makamında ziyaret ederken, Atatürk’ün önünde çekilen hatıra fotoğrafı, adadaki Pontus Rum Kos Derneği yöneticilerinin tepkisini topladı. Bu durum, dernek yöneticileri tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

5. İki Yaka Kültür ve Dostluk Festivali'nde Gerginlik: Atatürk'e Yönelik Tepkiler

ÇİRKİN İFADELER VE TEPKİLER

Dernek Başkanı Charalambos Navrozidis ve dernek sekreteri Thodoris Karakozidis tarafından yapılan ortak açıklama, Yunan medyasına dağıtıldı. Açıklamada Mustafa Kemal Atatürk için “Kasap” gibi çirkin ifadeler kullanılırken, Belediye Başkanı Theodosis Nikitaras adeta linç edildi. Dernekten yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

  • Kos Belediye Başkanı’nın, atalarımızın “kasabının” önünde, büyükannelerinin ve büyükbabalarının (soykırımların acısından kurtulmayı başaranların) çürümüş gemilerine binmiş olan Küçük Asya’daki diğer birçok kardeşimizin “kasabası” önünde görüntüsü, diğer adalarda ve Anavatanımızın bazı bölgelerinde olduğu gibi, köklerinden kopmuş üzüntünün mülteci Kos’a da ulaşmasına neden olmaktadır.
  • Unutmuyoruz ve adil olmalıyız; Pontus Helenizmi Parkı ve Pontus Rumları Soykırım Anıtı’nı oluşturmak istediğimizde yanımızda olan Kos Belediye Başkanıydı. Pontus Helenizmi’nden bahsettiğini biliyoruz.
  • Küçük Asya’nın Helenizmi ve yaşadıkları acılar, Pontus kökenli insanlarla olan aile bağlarımızı biliyoruz ve kendisinin Türk propagandası tarafından, onların sembollerini aktararak öfkelendirilmiş olduğunu varsayıyoruz.

Pontus Rum Kos Derneği’nin yaptığı bu açıklama, adadaki diğer sivil toplum kuruluşları tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Belediye Başkanı Nikitaras’a destek yağarken, gerginlik daha da arttı.

Kaynak: Sözcü

5. İki Yaka Kültür ve Dostluk Festivali’nde Gerginlik: Atatürk’e Yönelik Tepkiler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!