1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 2024’te Asgari Ücret ve Emekli Maaşları Üzerine Beklentiler

2024’te Asgari Ücret ve Emekli Maaşları Üzerine Beklentiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 yılına girdiğimizde, milyonlarca asgari ücretli, açlık sınırının altında kalan maaşları ile yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor. Gözler, Ocak ayında yapılacak asgari ücret zammında. Uzmanlar, asgari ücrete yapılacak olası zamlarla ilgili birçok senaryo üzerinde değerlendirirken, iktidar kulislerinde konuşulan rakamlar da gün yüzüne çıkmaya başladı. Ayrıca, Ocak ayından itibaren en düşük emekli maaşının 14-16 bin TL arasında olacağı tahmin ediliyor. Tüm bu gelişmeler ışığında, Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Komisyonu’nun vereceği kararlar büyük önem taşıyor.

2025 yılı için asgari ücretin ne kadar olacağına dair kulislerde 23 ile 25 bin TL rakamları konuşulmaya başlandı. Ekonomim’den Besti Karalar’ın haberine göre, Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmadığı için, Ocak ayında yapılacak zammın beklentisinin yüksek olacağı öngörülüyor. Çeşitli rakamların bütçeye etkileri hesaplanmakta. Etki analizlerinin Aralık ayından önce raporlanması bekleniyor. AKP kaynakları, Meclis’in yoğun gündemi nedeniyle, olağanüstü bir durum olmadığı sürece yılbaşına kadar ekonomi düzenlemeleri içeren yeni bir torba teklifin gündemlerinde olmadığını belirtti.

ENFLASYON ORANINDA ARTARSA…

Ekonomi yönetimi, asgari ücreti belirlerken temel prensip olarak beklenen enflasyon oranında bir artış gerçekleştirmeyi hedefliyor. Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, 2025 yılı için enflasyon oranı yüzde 17.5 olarak öngörülüyor. Ancak bu oranın Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından kabul edilmesi pek mümkün görünmüyor. Çünkü asgari ücrete bu yıl başında sadece bir artış yapılmış ve Ocak ayından bu yana aynı ücret ödeniyor. Eğer 2025 için öngörülen yüzde 17.5’lik enflasyon oranında bir artış yapılırsa, asgari ücret 19 bin 977 lira olacak. Ancak eğer gerçekleşen enflasyon oranı (yüzde 42) göz önünde bulundurulursa, asgari ücret 24 bin 142 lira seviyesine yükselebilir. Eğer asgari ücret 25 bin TL’ye çıkarılırsa, bu durumda artış oranı yüzde 47.04, 23 bin TL’ye çıkması durumunda ise yüzde 35.27 oranında bir artış yapılmış olacak.

BAKAN 25 BİN LİRAYI İŞARET EDİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Yeni Şafak Gazetesi’ne verdiği bir röportajda asgari ücretlinin enflasyona ezdirilmeyeceğini dile getirdi. Komisyonun, satın alma gücü de dahil olmak üzere çeşitli değişkenlere dikkat ettiğinin altını çizen Işıkhan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla ifade ettiği gibi vatandaşımızın refahını koruyup, geçici değil kalıcı refah çözümleri üretmekten yanayız. Benim temel ilkem, felsefem de bu olacak. Geçen yıl Aralık ayında nasıl bir yol izlediysek, bu yıl da benzer bir yol izleyeceğiz. Enflasyona ezdirmeyecek, vatandaşımızın satın alma gücünü koruyacak ve geliştirecek bir ücret seviyesinde olmasını ülkenin bir vatandaşı ve Bakanı olarak arzu ediyorum” ifadelerini kullandı. Işıkhan’ın açıklamaları, en az 25 bin liralık bir asgari ücreti işaret ediyor. Zira, geçen yıl Ocak-Temmuz döneminde 10 bin 8 lira olan asgari ücret, yılın ikinci yarısında 11 bin 402 liraya yükseltilmişti. Bu yıl ise yüzde 65’lik bir artışla 17 bin 2 liraya çıkarıldı.

EMEKLİ MAAŞLARI NE OLACAK?

Yılın ikinci yarısındaki enflasyon, emekli aylıkları ile memur maaşlarını da doğrudan etkileyecek. Bu oran emekli aylıklarına yansıtılacakken, memurlar ise toplu sözleşme ile aldıkları yüzde 10 ile gerçekleşecek enflasyon arasındaki farkı alacaklar. Ancak eğer bir yasal düzenleme yapılmazsa, kök ücreti 10 bin 979 lira ve altında olan emekliler için herhangi bir ücret artışı olmayacak. Çünkü 10 bin 979 liralık kök ücrete, ikinci yarıdaki olası yüzde 13.85’lik enflasyon eklenince bu tutar 12 bin 500 liraya çıkıyor. İkinci yarıdaki enflasyon yüzde 13.85 olursa, kök maaşı 12 bin 500 lira olanlar 14 bin 231 lira almaya başlayacak.

Kaynak: Sözcü

2024’te Asgari Ücret ve Emekli Maaşları Üzerine Beklentiler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!