1. Haberler
  2. Dünya
  3. Everest’te Tarihi Bir Keşif: Andrew Comyn Irvine’ın Kalıntıları

Everest’te Tarihi Bir Keşif: Andrew Comyn Irvine’ın Kalıntıları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Everest’te Tarihi Bir Keşif

National Geographic’in internet sitesinde yer alan bilgilere göre, belgesel ekibi, Eylül ayında Everest Dağı’nın kuzey tarafındaki Rongbuk Buzulu’nda dikkat çekici bir keşif gerçekleştirdi. Buzların erimesiyle ortaya çıkan bir bot, ekibin incelemesine sunuldu. Bu botun içinde ilginç bir şekilde bir ayak ve yün çorap bulundu. Ekip, bu kalıntıların, 100 yıl önce Everest’in zirvesine tırmanmaya çalışırken kaybolan ünlü dağcı Andrew Comyn Irvine’a ait olabileceğini düşündü.

Bu keşfi gerçekleştiren National Geographic fotoğrafçısı ve yönetmeni Jimmy Chin, “Botun içindeki çorabı kaldırdım. Üzerinde ‘A.C. IRVINE’ yazan bir isim etiketi vardı,” şeklinde açıklamada bulundu. Bu bulguyu, kaybolan dağcı Irvine ile ilgili ‘ilk gerçek kanıt’ olarak değerlendiren Chin, bu durumun Irvine’ın akrabaları için büyük bir merak kaynağı olduğunu ve onların bu kaybın ardındaki sırları aydınlatma arzusunu da dile getirdi.

Irvine’ın ailesinin, bulunduğu ayağın gerçekten dağcıya ait olup olmadığını belirlemek amacıyla DNA örneği verdiği bildirildi. İngiliz dağcı Andrew Comyn Irvine ve arkadaşı George Mallory’nin Everest Dağı’nın zirvesine tırmanmaya çalışırken kaybolması, dağcılık tarihinin en büyük gizemlerinden biri olarak kabul ediliyor. İkili, en son 8 Haziran 1924’te görüldü ve Everest’in zirvesine ulaşmaya çalışan ilk insanlar olarak tarihe geçtiler.

George Mallory’nin kalıntıları 1999 yılında bulunmuş olsa da, ikilinin yanlarında taşıdığı ve zirveye ulaşıp ulaşmadıklarını ortaya çıkarabilecek olan fotoğraf makinesi henüz hiçbir yerde bulunamadı. Bu durum, dağcılık tarihine ve keşiflere olan merakın ne kadar derin olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Everest’te Tarihi Bir Keşif: Andrew Comyn Irvine’ın Kalıntıları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!