1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Mercer Küresel Emeklilik Endeksi 2023: Türkiye 45. Sırada

Mercer Küresel Emeklilik Endeksi 2023: Türkiye 45. Sırada

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mercer Küresel Emeklilik Endeksi Raporu Açıklandı

ABD merkezli danışmanlık firması Mercer, 48 ülkenin emeklilik sistemlerini karşılaştıran Küresel Emeklilik Endeksi raporunu yayımladı. 2023 yılı itibarıyla yapılan değerlendirmelere göre, en iyi emeklilik sistemine sahip ülke olarak yine Hollanda öne çıkarken, Türkiye 45. sırada yer aldı. Rapor, ülkelerin emeklilik sistemlerinin yeterlilik, sürdürülebilirlik ve bütünlük alt endeksleri açısından detaylı bir şekilde karşılaştırılmasını içeriyor.

Türkiye En Düşük Not Grubunda

Emeklilik sistemleri, A, B+, B, C+, C, D ve E olarak 7 kategoriye ayrılırken, Hollanda A kategorisinde konumlanmış durumda. Türkiye ise D kategorisinde yer alarak, emeklilik sisteminin ciddi zayıflıklar ve eksiklikler barındırdığını gösteriyor. D kategorisi, “istenilen bazı özelliklere sahip olan ancak aynı zamanda ele alınması gereken ciddi zayıflıkları ve/veya eksiklikleri de bulunan; iyileştirmeler olmadan etkinliği ve sürdürülebilirliği şüpheli olan sistemleri” tanımlıyor.

Endeks değeri 80 puanın üzerinde olan ve sağlam bir emeklilik geliri sistemine sahip ülkeler, A grubunda listeleniyor. Bu grup içinde Hollanda, İzlanda, Danimarka ve İsrail gibi ülkeler bulunuyor. Hollanda, 84,8 puan ile dünyanın en iyi emeklilik sistemine sahip ülkesi olarak öne çıkıyor. Türkiye ise, D kategorisinde yer alarak, en düşük not grubunda bulunuyor. D kategorisinde, 35-50 puan arasında yer alan ülkeler arasında Güney Afrika, Türkiye, Filipinler, Arjantin ve Hindistan yer almakta. Güney Afrika’nın emeklilik sistemi puanı 49,6 ile Türkiye’den daha yüksek; Türkiye’nin puanı ise 48,3 olarak belirlendi. Filipinler 45,8, Arjantin 45,5, Hindistan ise 44 puan aldı.

‘En Düşük Emekli Maaşını Artırın’ Tavsiyesi

Türkiye’nin endeks değerinin, her bir alt endeksteki küçük iyileşmeler sayesinde 2023’te 46,3’ten 2024’te 48,3’e yükseldiği ifade ediliyor. Raporda, Türk emeklilik sisteminin endeks değerinin artırılması için bazı tavsiyelerde bulunuluyor. Bu bağlamda, “en düşük emekli aylığını artırın” çağrısında bulunulmuş. Ayrıca, emeklilik öncesinde bireysel emeklilik fonlarına erişimin sınırlandırılması, Türkiye’ye yönelik öneriler arasında yer almakta.

Kaynak: Sözcü

Mercer Küresel Emeklilik Endeksi 2023: Türkiye 45. Sırada
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!