1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Almanya’da IG Metall Sendikası Ücret Müzakerelerine Direniyor

Almanya’da IG Metall Sendikası Ücret Müzakerelerine Direniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’da Sanayi Sendikası ve Ücret Müzakereleri

Almanya’nın en büyük sanayi sendikası olan IG Metall, işverenlerin ülkenin stratejik sektörlerinde çalışanların ücretlerine toplamda yüzde 3,6’lık zam teklifini kabul etmedi. Bu teklif, otomotiv, metal ve elektrik gibi sanayinin kilit alanlarında çalışanlar için Temmuz 2025’ten itibaren yüzde 1,7 ve bir yıl sonra 27 aylık bir dönemde yüzde 1,9 daha ücret artışı öngörüyor. Ancak, sendika bu teklifi yetersiz buluyor ve çalışanlar için yüzde 7 oranında bir zam talep ediyor.

IG Metall’ın Kuzey Almanya’daki baş müzakerecisi Daniel Friedrich, yaptığı açıklamada, işverenlerin önerdiği zammın çok düşük olduğunu vurgulayarak, ücret artışlarının “çok geç” yapıldığını ve süresinin de oldukça uzun olduğunu ifade etti. Friedrich, bu durumun hızlı bir şekilde iyi bir çözüme ulaşmayı zorlaştıracağını belirtti.

Bavyera bölgesindeki IG Metall müzakerecisi Horst Ott ise, işverenlerin sunduğu teklifin, çalışanların satın alma gücünü artırmak ve ekonomiyi canlandırmak için yeterli olmadığını dile getirdi. IG Metall Kuzey Almanya temsilciliği, işverenlerin teklifinin gelecek hafta değerlendirileceğini ve grev de dahil olmak üzere atılacak adımlara karar verileceğini açıkladı.

Kuzey bölgesindeki işverenler adına müzakereleri yürüten Lena Stroebele, işveren teklifinin kriz zamanlarında bile çalışanlara verilen değerin bir göstergesi olduğunu savundu. Stroebele, “Aynı zamanda, üye şirketlerimizin genel olarak üstesinden gelebileceklerinin sınırındayız,” diye ekledi.

BİR SONRAKİ GÖRÜŞME AY SONUNDA

Toplu iş görüşmelerinin bir sonraki turunun ay sonunda yapılması planlanıyor. Ayrıca, Volkswagen ile IG Metall arasında, ülkede fabrikaların kapatılması planı gibi konulara dair toplu iş görüşmeleri de ayrı olarak devam ediyor. Görüşmelerin ilk turunda herhangi bir anlaşma sağlanamamıştı.

Ücret müzakerelerinde, IG Metall, Volkswagen çalışanlarının maaşlarına yüzde 7 oranında bir zam talep ediyor ve sendika, aralık ayından itibaren grev tehdidinde bulunmuştu.

Kaynak: Sözcü

Almanya’da IG Metall Sendikası Ücret Müzakerelerine Direniyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!