1. Haberler
  2. Dünya
  3. ABD’den İsrail’e Gazze’deki İnsani Durum İçin Uyarı

ABD’den İsrail’e Gazze’deki İnsani Durum İçin Uyarı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’den İsrail’e Sert Uyarı: Gazze’deki İnsani Durum İyileştirilmeli

ABD yönetimi, İsrail hükümetine hitaben gönderdiği bir mektupta, Gazze’deki insani durumun 30 gün içinde iyileştirilmesi için gerekli adımların atılmaması durumunda, yabancı askeri yardımları düzenleyen yasaları ihlal etme riskiyle karşılaşacakları konusunda uyardı. VOA Türkçe‘nin aktardığına göre, bu mektup ilk olarak ABD basınında yer aldı ve Salı günü ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından da doğrulandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde, mektubun kamuoyuyla paylaşılmasının planlanmadığını; ancak çıkan haberler üzerine mektubu doğrulayabileceğini ifade etti.

Mektup, 13 Ekim Pazar günü ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından imzalandı. Bu belge, Joe Biden yönetiminin İsrail’e yönelik bilinen en güçlü yazılı uyarısı niteliğinde ve ABD’nin “kötüleşen insani durum konusunda derin endişe duyduğu” vurgulanıyor.

Mektup, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’e hitaben kaleme alındı. Austin ve Blinken, Gazze’ye ulaştırılan yardım miktarının ilkbahardan bu yana yüzde 50’den fazla düştüğüne ve Eylül ayında gönderilen yardımın “son bir yıldaki en düşük miktar” olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, İsrail’in geçen ay Gazze’nin kuzeyi ile güneyi arasındaki insani yardım hareketlerinin yaklaşık yüzde 90’ını yasakladığı veya engellediği de mektupta yer aldı.

Austin ve Blinken, İsrail’in yabancı askeri finansman sağlamaya devam edebilmesi için Gazze’ye giren yardım seviyesinin günde en az 350 kamyona çıkması, ek insani yardım duraklamalarının başlatılması ve insani yardım alanları için daha fazla güvenlik sağlanması gerektiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, “İsrail’in Gazze’ye yardım konusunda mektupta belirtilen değişiklikleri yapmasını umuyoruz” dedi; ancak İsrail’in bu mektuba nasıl bir yanıt vereceğiyle ilgili sorulara yanıt vermekten kaçındı.

Kaynak: Sözcü

ABD’den İsrail’e Gazze’deki İnsani Durum İçin Uyarı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!