1. Haberler
  2. Dünya
  3. Sahra Çölü’nde Nadir Yağış ve Su Baskını Olayı

Sahra Çölü’nde Nadir Yağış ve Su Baskını Olayı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sahra Çölü’nde Nadir Görülen Sel Olayı

Sahra Çölü'nde Nadir Görülen Sel Olayı

Fas’ın güneydoğusunda bulunan Sahra Çölü, son 50 yılın en etkileyici doğal olaylarından birine tanıklık etti. İki gün boyunca süren yoğun yağışlar, çöl bölgesinde sıradışı bir su baskınına neden oldu ve yıllık yağış ortalamalarını aşarak dikkat çekti. Kuzey, orta ve batı Afrika’da geniş bir alana yayılan Sahra Çölü, dünyanın en büyük sıcak çölü olarak biliniyor.

Fas Meteoroloji Kurumu’ndan Hüseyin Youabeb, “Bu kadar kısa bir sürede bu denli yağışın gerçekleştiği son 30 ila 50 yıl içinde görülmedi,” şeklinde açıklamada bulundu. Güneydoğu Fas, dünyanın en kurak bölgelerinden biri olarak kabul ediliyor ve yaz sonlarında yağış alma olasılığı oldukça düşük. Başkent Rabat’ın 450 kilometre güneyinde yer alan Tagounite köyünde, 24 saat içinde 100 milimetreden fazla yağış kaydedildi.

Meteoroloji uzmanları, bu tür nadir yağış olaylarına “ekstratropikal fırtına” adını vermektedir. Fas Meteoroloji Kurumu, Associated Press Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, havanın daha fazla nem tutmasının buharlaşmayı artırdığını ve bunun sonucunda daha fazla fırtınanın meydana geldiğini belirtti.

Aşırı Hava Olaylarının Artışı

Nasa’dan elde edilen uydu görüntüleri, Zagora kasabası ile Tata şehri arasında, 50 yıldır kurumuş olan bir göl yatağının suyla dolmaya başladığını göstermekte. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ise, dünya genelindeki su döngülerinin artık daha sık değiştiğini ifade ediyor. WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, düzenlediği basın toplantısında “Artan sıcaklıkların bir sonucu olarak hidrolojik döngü hızlandı. Bu durum, aynı zamanda daha öngörülemez hale geldi. Ya çok az ya da çok fazla su yüzünden büyüyen bir sorunla karşı karşıyayız,” dedi.

Küresel ısınma nedeniyle aşırı hava olaylarının daha sık yaşandığı gözlemleniyor ve bilim insanları, benzeri fırtınaların gelecekte Sahra Çölü’nde yeniden görülebileceğini öngörüyor.

Kaynak: Sözcü

Sahra Çölü’nde Nadir Yağış ve Su Baskını Olayı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!