1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İngiltere’de Yıllık Enflasyon %1,7 ile Hedefin Altına Düştü

İngiltere’de Yıllık Enflasyon %1,7 ile Hedefin Altına Düştü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İngiltere’de Yıllık Enflasyon Düşüşte

İngiltere’de yıllık enflasyon, Eylül ayında %1,7 ile yaklaşık 3,5 yılın ardından ilk kez Merkez Bankası’nın hedefi olan %2 seviyesinin altına geriledi. İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), Eylül ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini kamuoyuna sundu. Açıklanan verilere göre, TÜFE Eylül ayında yıllık bazda %1,7 artış gösterdi. Ekonomistlerin tahminleri ise enflasyonun %1,9 seviyesine ulaşacağı yönündeydi. Geçtiğimiz Ağustos ayında yıllık enflasyon %2,2 olarak kaydedilmişti.

HEDEFİN ALTINA DÜŞTÜ

Böylece, yıllık enflasyon Eylül ayında, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) hedefi olan %2’nin altına inerek, Nisan 2021’den bu yana görülen en düşük seviyeye ulaştı. Enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %3,2 olarak belirlendi. Çekirdek enflasyon, bir önceki ay olan Ağustos’ta %3,6 olarak açıklanmıştı. BoE’nin para politikası kararları açısından dikkatle izlediği hizmet sektörü enflasyonu ise Eylül ayında yıllık %4,9 seviyesine geriledi. Hizmet sektörü enflasyonu, Ağustos ayında %5,6 olarak tespit edilmişti.

ONS Başekonomisti Grant Fitzner, yayımlanan verilere ilişkin değerlendirmesinde, TÜFE’nin üç yıldan uzun bir süre sonra ilk kez bu kadar düşük bir seviyeye gerilediğini vurgulayarak, “Düşük uçak bileti fiyatları ve benzin fiyatlarındaki azalma, bu gerilemede en etkili faktörler arasında yer aldı. Ancak, bu düşüş gıda ve içecek fiyatlarındaki artışla dengelendi. Eylül ayında ham petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak, ham madde fiyatlarında da benzer bir gerileme gözlemledik.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sözcü

İngiltere’de Yıllık Enflasyon %1,7 ile Hedefin Altına Düştü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!