1. Haberler
  2. Gündem
  3. Diyarbakır’da Öner Kardeşlerin Tazminat Davası Süreci

Diyarbakır’da Öner Kardeşlerin Tazminat Davası Süreci

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır’da, arazide gizlenme amacıyla özel dikim kar kamuflaj tulumlarını Büyükşehir Belediyesine ait bir pikapla PKK’lı teröristlere götürmeye çalışan Öner Grup firması sahipleri Umut ve Devrim Öner, dikkat çekmemek için aracın ön camına “Büyükşehir Belediyesi hizmetindedir” yazısını astı. Ancak, bu durum polis ve jandarmanın dikkatini çekti ve yakalandılar.

Öner kardeşler, “Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldılar. Bu cezalar, Yargıtay tarafından onandı. Ancak, 2018 yılında yeni bir delilin ortaya çıkmaması rağmen, mahkemeye başvurarak yeniden yargılama talep ettiler. Talepleri kabul edilen kardeşlere beraat kararı verildi.

Bunun üzerine başsavcılık, bu kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek kanun yararına bozma istemiyle Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Dosya Yargıtay’a gönderildi ve Yargıtay, beraat kararının hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Ancak, aleyhe temyiz başvurusu olmadığı için bu durum, hükümlüler lehine kazanılmış hak olarak değerlendirildi.

Umut ve Devrim Öner, Yargıtay’ın hukuka aykırı olarak kabul ettiği beraat kararıyla kamu hazinesi aleyhine tazminat davası açtılar. 7. Ağır Ceza Mahkemesi; davacı Umut Öner’in tutuklu kaldığı süreye ilişkin maddi ve manevi tazminat isteminde bulunmasına rağmen, yeniden yargılama yapılmaksızın dosya üzerinden verilen beraat kararının Yargıtay incelemesine tabi tutulmadan kesinleşmesinin yok hükmünde olduğunu belirtti.

Mahkeme, hükmün infazından yıllar sonra neyin değiştiği veya nasıl bir delilin ortaya çıkmasıyla yeniden yargılama yapılmasına karar verildiğine dair mantıklı bir gerekçe bulunmadığını vurguladı. Bu nedenle, hukuken geçersiz nitelikteki kararın maddi ve manevi tazminata konu olamayacağına hükmedildi ve 1 milyon 200 bin liralık tazminat talebi reddedildi.

DİĞER KARDEŞİN TAZMİNAT İSTEMİNE KABUL KARARI

Yargıtay’ın yok hükmünde kabul ettiği beraat kararıyla kamu hazinesi aleyhine dava açan Devrim Öner’in tazminat istemi ise 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme, hakkındaki 6 yıl 3 ay mahkûmiyet kararı onanan ve Malatya E Tipi Cezaevi’nde 6 ay tutuklu kalan Devrim Öner’e yeniden yargılama ile beraat kararı verildiğini ve bu kararın kesinleştiğini belirtti.

Mahkeme, sebepsiz zenginleşmeye yol açmayacak şekilde hak ve nefaset kurallarına uygun olarak davacı yararına maddi ve manevi tazminatın, gözaltına alındığı tarihten itibaren işleyecek yasal faiziyle ödenmesine karar verdi. İki kardeşe usulsüz beraat kararı veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ve duruşma savcısı hakkında HSK soruşturma izni vermiş ve haklarında “Görevi kötüye kullanmak” suçundan dava açılmıştı.

Kaynak: Sözcü

Diyarbakır’da Öner Kardeşlerin Tazminat Davası Süreci
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!