1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kan Gruplarının Felç Riski Üzerindeki Etkisi: Yeni Araştırmalar

Kan Gruplarının Felç Riski Üzerindeki Etkisi: Yeni Araştırmalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kanın Grupları ve Felç Riski Üzerine Yeni Araştırmalar

Kan grupları, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan kimyasal çeşitliliği tanımlamak için kullanılan bir sistemdir. En yaygın bilinen gruplar arasında A, B, AB ve O yer almaktadır. A ve B, birlikte AB olarak görülebilirken, O grubu bu iki kimyasal maddeyi içermez. 2022 yılında gerçekleştirilen bir araştırmada, A1 alt grubuna ait gen ile erken yaşta felç geçirme riski arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.

Bu kapsamlı çalışmada, araştırmacılar yaklaşık 17 bin felçli birey ile yaklaşık 600 bin felç geçirmemiş kişiyi incelemiş ve 48 farklı genetik çalışmadan veri toplamıştır. Katılımcıların yaş aralığı 18 ile 59 arasında değişmektedir. Araştırma sonuçlarına göre, A grubuna ait genetik varyasyonu taşıyan bireylerin, 60 yaşından önce felç geçirme riski, diğer kan gruplarına sahip olanlara oranla %16 daha yüksektir. Bununla birlikte, O grubu gen varyasyonuna sahip olan kişilerde bu riskin %12 daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Maryland Üniversitesi’nden başyazar ve vasküler nörolog olan Steven Kittner, “A kan grubunun neden daha yüksek bir risk taşıdığını henüz tam olarak bilmiyoruz. Ancak bunun, muhtemelen kan pıhtılaşma faktörleri, kan damarlarını kaplayan hücreler ve dolaşımdaki proteinlerle bağlantılı olduğunu düşünüyoruz” şeklinde açıklamada bulunmuştur.

Bu bulgular, kan grubu ile sağlık arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir ve gelecekteki araştırmalar için önemli bir temel oluşturabilir.

Kan Gruplarının Felç Riski Üzerindeki Etkisi: Yeni Araştırmalar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!