1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel İflasların Artışı ve Etkileri

Küresel İflasların Artışı ve Etkileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel İflasların Artışı Bekleniyor

Allianz Trade’in yayımladığı rapor, 2024 yılında küresel ekonomi üzerinde ciddi etkiler yaratacak iflas artışlarını vurguluyor. Rapora göre, küresel GSYH’nın yarısından fazlasını oluşturan birçok ülkenin, bu yıl iflasların çift haneli oranlarda artacağı öngörülüyor.

Allianz Trade, 2024 yılı için Şubat ayında yayınladığı ilk raporunda, küresel iflasların %9 oranında artacağını tahmin etmişti. Ancak son gelişmeler ışığında, bu tahmin %2 puan artarak %11’e yükseldi. 2025 yılında da %2’lik ek bir artışla, iflas oranlarının zirve seviyelere ulaşması bekleniyor. İflasların 2026 yılına kadar artmaya devam edeceği ve yüksek seviyelerde kalacağı öngörülüyor.

  • ABD’de iflasların 2025 yılında %12 artması bekleniyor.
  • Almanya’da ise %4’lük bir artış öngörülüyor.
  • Fransa ve Birleşik Krallık’ta iflas oranlarının 2026 yılına kadar daha ılımlı seviyelere gerilemesi bekleniyor.
  • İtalya’da iflasların 2025 yılında %4 ve 2026’da %3 artması tahmin ediliyor.
  • Çin’de ticari iflasların 2025 ve 2026 yıllarında sırasıyla %5 ve %6 artacağı öngörülüyor.

Dünya Ekonomisinin %50’si Etkilenecek

Çift haneli iflas artışlarının, küresel GSYH’nin yarısından fazlasını oluşturan ülkeleri etkileyeceği belirtiliyor. Yıl başından bu yana küresel ticari iflaslar %9 oranında artmış durumda. Allianz Trade’in 2024 iflas endeksinin, küresel olarak 2016-2019 ortalamasının %13 üzerinde, ancak Küresel Finansal Kriz seviyesinin %11 altında kalması bekleniyor.

Türkiye İflas Oranı Beklentisi

Raporda Türkiye’ye ilişkin iflas tahminlerine de yer verildi. Türkiye, firmaların yüksek finansman maliyetleri ve ekonomik duraklama ile baş başa kaldığı iki büyük pazardan biri olarak tanımlanıyor. Bu bağlamda, Türkiye’de iflas oranının %20 olması bekleniyor.

Allianz Trade CEO’su Aylin Somersan Coqui, ticari iflaslardaki bu küresel inişli çıkışlı seyrin, kısmen durgun olan küresel talep, jeopolitik belirsizlikler ve dengesiz finansman koşullarından kaynaklandığını ifade etti. Somersan Coqui, “Pandemi ve enerji krizi sırasında şirketleri iflaslardan koruyan destek perdesinin kalkmasıyla ‘birikmiş’ iflasların ortaya çıkması bunun bir açıklaması. Bu nedenle, GSYH toplamı küresel toplamın yarısından fazlasını oluşturan birçok ülke, 2024 yılında çift haneli iflas artışlarından etkilenecek ve küresel GSYH’nin üçte ikisini oluşturan birçok ülkede iflas seviyesi pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıkacak” şeklinde konuştu.

İşsizlik Riskiyle Karşı Karşıya Olan Sektörler

Allianz Trade ekonomistlerinin raporunda, dünya çapındaki işletmelerin karşılaştığı riskler ve eğilimlere de yer verildi. Büyük iflas seviyesinin yeni bir rekor kırması, istihdam için büyük bir tehdit oluşturuyor. Rapora göre işsizlik riskiyle karşı karşıya kalan sektörler arasında:

  • İnşaat
  • Perakende
  • Hizmet sektörleri

Düşük Faiz Oranlarının Etkisi

Para politikalarının kademeli olarak gevşetilmesinin bir miktar rahatlama sağlayabileceği ancak zor durumdaki işletmeler için bu durumun sihirli bir değnek olmadığı vurgulanıyor. Düşük faiz oranlarının borçlanma maliyetlerini azaltacağı, nakit akışını iyileştireceği ve karlılığı artıracağı ifade ediliyor. Allianz Trade iflas araştırmaları Baş Analisti Maxime Lemerle, şirketlerin yüksek faiz oranlarına uyum sağladıklarını belirterek, “Araştırmalarımız mevcut gevşeme döngüsünün kar marjlarını artırarak iflaslarda eksi 4 puanlık bir düşüşe yol açacağını gösteriyor” dedi.

Kaynak: Sözcü

Küresel İflasların Artışı ve Etkileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!