1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Asgari Ücret Zam Beklentileri ve Gelişmeler

Asgari Ücret Zam Beklentileri ve Gelişmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm Türkiye’de milyonlarca asgari ücretli, Temmuz ayında zam alamamanın etkisiyle açlık sınırının altında kalan maaşlarla geçim mücadelesi vermeye devam ediyor. Bu zorlu süreçte, gözler şimdi Ocak ayında yapılacak zam oranına çevrildi. Henüz Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmamış olması ve Bakanlık ile yetkili sendika Türk-İş’ten yapılan “asgari ücreti konuşmak için erken” açıklamaları, bu konuda belirsizlik yaratıyor. Ancak, asgari ücretle ilgili pek çok farklı zam senaryosu da oluşmaya başladı.

TÜRK-İŞ’TEN AÇIKLAMA

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, önümüzdeki günlerde asgari ücret görüşmelerinin başlayacağını belirtti ve bu konudaki düşüncelerini paylaştı. Atalay, “Önümüzdeki günlerde asgari ücret görüşmeleri başlayacak. Asgari ücretli, önümüzdeki yıl 1 ya da 15 Şubat’ta ücretini alacak. Burada 4 ay var. O yüzden 4 ay evvel asgari ücreti konuşmaya başladığınız zaman, ev sahibi de markette zam yapmaya devam ediyor. Asgari ücret tespit komisyonunda geçmiş dönemde olduğu gibi bu dönem de asgari ücretli çalışanlar olacak. Biz orada olmayacağız,” şeklinde konuştu.

BAKAN IŞIKHAN’DAN ‘ARALIK’ AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamada aralık ayının başında işçi ve işveren temsilcileri ile görüşmelere başlayacaklarını ifade etti. Işıkhan, “Maksimum faydayı sağlayacak bir asgari ücret belirlemeyi amaçlıyoruz,” diyerek şu detayları paylaştı: “Bakanlık olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Asgari ücret konusunda hükümet olarak tek başımıza karar vermiyoruz. Aralık ayının başında işçi ve işveren temsilcileri ile görüşmelere başlayacağız. İş gücünün taleplerini karşılayacak oranları kapsamlı bir şekilde değerlendirerek, asgari ücret tespit komisyonu ile birlikte belirleyeceğiz. Maksimum faydayı sağlayacak bir asgari ücret belirlemeyi amaçlıyoruz.”

ASGARİ ÜCRETTE ZAM BEKLENTİLERİ NELER?

Asgari ücretle ilgili yapılan tahminler arasında genel beklenti, Orta Vadeli Program’daki (OVP) enflasyon hedefi doğrultusunda bir artış yapılması yönünde yoğunlaşıyor. Ancak OVP hedeflerinde 2024 yılı için yıllık enflasyonun %41,5, 2025 yılında ise %17,5 olması planlanmıştı. Hükümetin, beklenen enflasyon oranında zam yaparak OVP’ye sadık kalacağına yönelik açıklamaları ise endişeleri artırıyor. İş dünyasında ise hükümetin asgari ücret artışının %30 ile sınırlandırılmasını talep ettiği yönünde iddialar gündeme gelmiş durumda.

ALMAN BANKADAN ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ

Türkiye’yi ziyaret eden Deutsche Bank ekonomistleri, ekonomiye dair değerlendirmelerinde asgari ücrete yapılması öngörülen zam konusuna da değindi. 2025 asgari ücret zammının enflasyonla mücadelede tartışmaların merkezinde yer aldığı ifade edilen değerlendirmede, genel görüşün %25-30 arasında bir zam olacağı açıklandı. Ayrıca, %30’un üzerinde bir asgari ücret artışının, yavaşlayan ekonomi karşısında işletmeleri zorlayıcı bir duruma sokacağı ve enflasyon beklentileri açısından bozucu olacağı düşünülüyor.

İŞTE OLASI ASGARİ ÜCRET SENARYOLARI…

Asgari ücret için pek çok farklı senaryo kurulmakta. İşte olası asgari ücret zamları ve yeni ücretler:

  • Yüzde 20 zam: 20.402,40 TL
  • Yüzde 25 zam: 21.252,50 TL
  • Yüzde 30 zam: 22.102,60 TL
  • Yüzde 35 zam: 22.952,70 TL
  • Yüzde 40 zam: 23.802,80 TL
  • Yüzde 45 zam: 24.652,90 TL
  • Yüzde 50 zam: 25.503 TL

Kaynak: Sözcü

Asgari Ücret Zam Beklentileri ve Gelişmeler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!