1. Haberler
  2. Dünya
  3. Ukrayna’nın Zafer Planı: Zelenskiy’den Detaylı Açıklamalar

Ukrayna’nın Zafer Planı: Zelenskiy’den Detaylı Açıklamalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ukrayna’nın Zafer Planı: Devlet Başkanı Zelenskiy’den Açıklamalar

Ukrayna Devlet Başkanlığı tarafından yayımlanan resmi açıklamaya göre, Volodimir Zelenskiy, Ukrayna Parlamentosunda gerçekleştirdiği konuşmada, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesine yönelik hazırlanan kapsamlı “Zafer Planı”nı milletvekillerine detaylı bir şekilde aktardı.

Zelenskiy, savaşın hala devam ettiğini vurgulayarak, Ukrayna’nın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğü için kararlılıkla mücadele etmeye devam ettiğini belirtti. Amacının savaşı adil bir biçimde sonlandırmak olduğunu ifade eden Zelenskiy, bu doğrultuda Zafer Planı’nın hazırlandığını hatırlattı. Planın uygulanmasının büyük ölçüde Ukrayna’nın müttefiklerine bağlı olduğunu dile getiren Zelenskiy, “Ukrayna’nın Zafer Planı, devletimizi güçlendirmeye ve uluslararası arenada konumumuzu sağlamlaştırmaya yönelik bir projedir.” dedi.

Zelenskiy, Moskova yönetiminin savaşı sürdürme niyetinde olduğunu ve bu nedenle Rusya’nın barışa zorlanması gerektiğinin altını çizdi. Bugün parlamentoya sunduğu Zafer Planı’nın, “Eğer bu plana uygun hareket etmeye başlarsak, en geç gelecek yıl savaşın sona erdiğini görebiliriz.” şeklindeki ifadeleri dikkat çekti. Ayrıca, “Artık ortaklarımız için Ukrayna’ya yardım etmek, dünya genelinde kurallara dayalı bir düzenin korunmasına katkıda bulunmak anlamına geliyor. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş, Barış Zirvesi’nde ve uluslararası hukuk çerçevesinde sona ererse, diğer potansiyel saldırganları da savaş başlatmamaya ikna edebiliriz.” şeklinde konuştu.

Zafer Planında Neler Var?

Zelenskiy, Zafer Planı’nın beş ana maddeden ve üç gizli ekten oluştuğunu belirtti. Planın maddelerini şu şekilde sıraladı:

  • Birinci Madde: Jeopolitik unsurlar.
  • İkinci ve Üçüncü Maddeler: Askeri stratejiler.
  • Dördüncü Madde: Ekonomik hedefler.
  • Beşinci Madde: Güvenlik garantileri.

Zelenskiy, bu maddelerin belirli bir zaman dilimine göre hesaplandığını ifade ederek, ilk dört maddenin savaşın sona ermesi dönemine, beşinci maddenin ise savaş sonrası güvenliğin garanti altına alınmasına yönelik olduğunu açıkladı.

Zafer Planı’nın ilk maddesinin, Ukrayna’nın NATO’ya açık bir davet edilmesini içerdiğini belirten Zelenskiy, “Bu nedenle, Zafer Planı’nın başlangıç noktası burasıdır. Bu, kararlılığımızın bir kanıtıdır. Şimdi, koşulsuz bir davet söz konusudur.” dedi. Planın ikinci maddesi, ortaklar tarafından Ukrayna’nın savunma yeteneklerini güçlendirmesi ile ilgili olduğunu ifade eden Zelenskiy, “Dolayısıyla, bu ikinci maddenin uygulanması için, topraklarımızda tampon bölgelerin önlenmesi amacıyla, düşman topraklarının belirlenmiş alanlarında Ukrayna’nın savunma ve güvenlik kuvvetlerinin operasyonlarının başarıyla sürdürülmesi gerekmektedir.” diye ekledi.

Zelenskiy, üçüncü maddenin caydırıcılığı kapsadığını belirterek, bu gizli ekin ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya’nın liderlerine iletildiğini söyledi. Bu maddenin uygulanması ile Rusya’dan Avrupa’ya yönelik olası tehditlerin önlenebileceğini savunan Zelenskiy, “Bu, Rusya’dan gelebilecek herhangi bir askeri tehdide karşı nükleer olmayan kapsamda stratejik caydırıcılık araçlarının Ukrayna’da konuşlandırılmasını öngörüyor.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, dördüncü maddenin gizli bir eki olduğunu vurgulayan Zelenskiy, bu maddenin Ukrayna ile müttefikleri arasında uranyum, titanyum ve lityum gibi değerli kaynakların üretimine yönelik yatırımlar konusunda anlaşmalar yapılmasını öngördüğünü belirtti. Beşinci madde ise savaş sonrası dönem için tasarlandığını ifade ederek, Ukrayna ordusunun deneyiminin tüm ittifakın savunmasını güçlendirmek ve Avrupa’nın güvenliğini sağlamak için kullanılmasını amaçladığını aktardı.

Zelenskiy, eylül ayında yaptığı bir konuşmada, Rusya-Ukrayna Savaşı’nı sona erdirmek adına Ukrayna’nın bir “Zafer Planı” hazırladığını ve bu planı ABD Başkanı Joe Biden’a sunduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: Sözcü

Ukrayna’nın Zafer Planı: Zelenskiy’den Detaylı Açıklamalar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!