1. Haberler
  2. Gündem
  3. Daron Acemoğlu’nun Nobel Ödülü ve Aile Geçmişi

Daron Acemoğlu’nun Nobel Ödülü ve Aile Geçmişi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Daron Acemoğlu’nun Nobel Ödülü

Daron Acemoğlu'nun Nobel Ödülü

Daron Acemoğlu, ekonomi alanındaki çığır açıcı çalışmalarıyla Nobel Ödülü’nü kazanmıştır. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) öğretim üyesi olarak görev yapan Acemoğlu, bu prestijli ödülü, iş arkadaşları James A. Robinson ve Simon Johnson ile birlikte, İsveç Merkez Bankası tarafından Alfred Nobel Anısına Ekonomik Bilimlerde Nobel Ödülü’ne layık görülerek elde etmiştir.

Daron Acemoğlu'nun Nobel Ödülü ve Aile Geçmişi

Nobel Komitesi, ödülün gerekçesini şu sözlerle açıklamıştır: “Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlar ve nüfusunu kötüye kullanan kurumlar, ekonomik büyüme veya daha iyiye doğru bir değişim yaratamaz. Ödül sahiplerinin araştırmaları, bu olgunun nedenlerini anlamamıza yardımcı olmaktadır.”

Dünya Gazetesi’nden Serdar Aksoy’un haberine göre, Daron Acemoğlu’nun ailesi Türkiye’de köklü bir geçmişe sahiptir. Babası Kevork Acemoğlu, tanınmış bir ticaret avukatı olup, YÖN Dergisi etrafında etkin bir figür olarak bilinmektedir. Annesi İrma Acemoğlu ise, Kadıköy’deki Aramyan Uncuyan Ermeni Okulu’nun müdürlüğünü yapmış ve edebiyat alanında kendini geliştirmiş bir eğitimci olarak tanınmaktadır.

Daron Acemoğlu'nun Nobel Ödülü ve Aile Geçmişi

Acemoğlu’nun dedesi Togo Acemyan, iş dünyasındaki başarılarının yanı sıra Ermeni cemaatinde de etkili bir figürdü. 1946 yılında, Türkiye’de azınlık okulu mezunları tarafından kurulan ilk dernek olan Pangaltı Lisesi Yetişenler Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Acemyan, derneğin 1949-1952 yılları arasında başkanlığını yürüttü ve daha sonra 1964-1965 yıllarında bu görevi oğlu Kevork Acemoğlu’na devretti.

Daron Acemoğlu'nun Nobel Ödülü ve Aile Geçmişi

TOGO markası, zaman içerisinde el değiştirdi. 1990’lı yıllarda popülerliğini korumaya devam eden marka, 1999 yılında Yaşar Kuşgöz’ün vefatı sonrasında, oğlu Ahmet Kuşgöz tarafından ayakta tutulmaya çalışıldı. Ancak zamanla TOGO’nun mağazaları kapanmaya başladı. 2012 yılında, Türkiye Deri İş Sendikası’na üye olan işçilerin işten çıkarılmasıyla ilgili düzenledikleri protestolarla marka yeniden gündeme geldi.

2017 yılında TOGO markası, ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren Ahmet Akkuş tarafından satın alındı. TOGO fabrikasının bulunduğu alan ise şu anda TOGO Kuleleri olarak bilinen yapılarla dikkat çekmektedir.

Kaynak: Sözcü

Daron Acemoğlu’nun Nobel Ödülü ve Aile Geçmişi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!