1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Amazon, Nükleer Enerji Projelerine Yatırım Yapıyor

Amazon, Nükleer Enerji Projelerine Yatırım Yapıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amazon, bulut bilişim alanındaki yan kuruluşu Amazon Web Services (AWS) aracılığıyla nükleer enerji projelerinin geliştirilmesini desteklemek amacıyla üç önemli anlaşma imzaladığını duyurdu. Bu anlaşmaların bir kısmı, yeni küçük modüler reaktörlerin (SMR) inşasını da kapsıyor. Özellikle Energy Northwest ile yapılan anlaşma, dört gelişmiş SMR’nin geliştirilmesine olanak tanıyacak. Bu reaktörlerin, Energy Northwest tarafından inşa edileceği belirtiliyor ve projenin 2030’ların başında Pasifik Kuzeybatı bölgesinin artan enerji taleplerini karşılamada önemli bir rol oynayacağı vurgulanıyor.

Ayrıca, açıklamada yeni nesil SMR reaktörleri ve yakıtlarının önde gelen geliştiricilerinden biri olan X-energy’ye yatırım yapılacağı da ifade edildi. X-energy’nin gelişmiş nükleer reaktör tasarımının, Energy Northwest projesinde kullanılması planlanıyor.

Veri Merkezi Tesisi de Kurulacak

Amazon’un açıklamasında, Dominion Energy ile yapılan anlaşmanın, mevcut North Anna nükleer santralinin yakınında bir SMR projesinin geliştirilmesi için olduğu da kaydedildi. Bu projenin, Virginia bölgesine en az 300 megavat güç sağlaması bekleniyor. Daha önce, Pennsylvania’daki Talen Energy nükleer tesisinin yanına bir veri merkezi tesisi kurulması için de bir anlaşma imzalandığı hatırlatıldı. Bu tesisin, veri merkezlerine doğrudan karbon salınımı içermeyen enerji sağlayacağı ve mevcut reaktörün sürdürülebilirliğine katkıda bulunacağı belirtiliyor.

Teknoloji Şirketleri Nükleere Yöneliyor

Amazon’un duyurduğu bu anlaşmalar, veri merkezlerinden gelen artan enerji talebini karşılamak için nükleer enerjiye yapılan yatırımların bir örneğini oluşturuyor. Hafta başında, Google da SMR geliştiricisi Kairos Power’dan enerji satın alacağını açıklamıştı. Ayrıca, Microsoft’un eylül ayında Three Mile Island enerji santralinde operasyonları yeniden başlatmak üzere bir anlaşma imzaladığı biliniyor.

Amazon, Nükleer Enerji Projelerine Yatırım Yapıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!