1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kış Mevsiminde Sağlık Uyarıları: Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Çakır’dan Öneriler

Kış Mevsiminde Sağlık Uyarıları: Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Çakır’dan Öneriler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Çakır’dan Kış Uyarıları

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Servis Sorumlusu ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Çakır, kış mevsiminin yavaş yavaş kapımıza geldiğini belirterek, bu dönemde büyük salgınların henüz başlamadığını ifade etti. Soğuyan havalarla birlikte, insanların toplu ve kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirmeye başladığını ve bunun da salgın riskini artırabileceğini vurguladı.

Çakır, “Toplu ve kapalı alanlarda uzun süre kalmak, korunaksız hale gelmemize neden oluyor. Bu yıl, salgınların başlamadan önce vatandaşları uyarmak istiyoruz,” dedi. Salgın dönemlerinde acil servislerde yaşanan yoğunluğun, hem acil servis hizmetlerini aksattığını hem de bulaş riskini artırarak salgının daha da büyümesine zemin hazırladığını belirtti.

Bu dönemde mevsimsel grip ve nezle gibi hastalıkların beklenildiğini anlatan Çakır, şunları ekledi:

  • Grip ve nezle durumunda mümkünse evde dinlenmek ve basit ağrı kesicilerle tedavi sağlamak önemli bir yaklaşım olmalıdır.
  • Her grip olanın acil servise gitmesi ve serum alması gerekmemektedir; bu konuda bilinçli olmalıyız.
  • Evde ıhlamur gibi sıcak içecekler tüketerek sıvı alımını artırmak, ağrı kesici kullanmak ve dinlenmek hastalığı hafifletebilir.

Çakır, Kovid-19 salgını döneminde de olduğu gibi maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlardan kaçınılması ve el temizliğine önem verilmesi gerektiğini vurguladı. “Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymak, sadece Kovid-19’dan değil, diğer solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan da korunmamızı sağlar,” diye ekledi.

– “Griple acil servislere başvurmak maalesef bir akım haline geldi”

Prof. Dr. Çakır, “Griple acil servislere başvurmak, maalesef toplumda yaygın bir alışkanlık haline geldi. Oysa Avrupa’daki birçok ülkede grip şikayetiyle hastaneye gittiğinizde, doktorlar genellikle sizi evinize gönderir ve dinlenmenizi önerir,” dedi. Çakır, serumun gerekli olduğu durumların çok sınırlı olduğunu ve bu konuda hekimlerin karar vermesi gerektiğini vurguladı. “Bu nedenle, vatandaşlarımızın serum için acil servisleri gereksiz yere tıkamaktan kaçınmalarını istiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Grip nedeniyle hastaneye başvuran bireylerin, başka bulaşıcı hastalıklarla karşılaşma riskinin yanı sıra, grip olmayan hastalara da hastalığı bulaştırma ihtimalinin bulunduğunu hatırlatan Çakır, hastalığın evde dinlenilerek geçirmesinin daha sağlıklı bir yaklaşım olduğunu söyledi. Özellikle 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan bireyler ile sağlık çalışanlarına grip aşısı olmaları için doktor önerisi ile aşı yaptırmalarını tavsiye etti.

Kaynak: Sözcü

Kış Mevsiminde Sağlık Uyarıları: Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Çakır’dan Öneriler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!