1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Çakır’dan Kış Sağlık Uyarısı

Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Çakır’dan Kış Sağlık Uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Çakır’dan Kış Uyarısı

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Servis Sorumlusu ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Çakır, kış mevsiminin yavaş yavaş kendini göstermeye başladığını ifade ederek, bu dönemde büyük bir salgının henüz ortaya çıkmadığını belirtti. Havaların soğumasıyla birlikte toplu ve kapalı alanlarda bulunmanın artacağını vurgulayan Çakır, “Toplu ve kapalı alanlarda bulunmamız, bizi korunaksız hale getiriyor. Bir salgın kapıda ve bunu biliyoruz. Bu sene, insanların salgın olmadan, hastalık belirtileri başlamadan uyarılmasını istiyoruz.” dedi.

Evde Dinlenmenin Önemi

Çakır, kış aylarında genellikle mevsimsel grip ve nezle gibi hastalıkların beklenebileceğini ifade ederek, bu tür durumlarda mümkünse evde dinlenmenin önemine dikkat çekti. “Grip ve nezle gibi hastalıklar, basit ağrı kesici ilaçlarla ve dinlenerek evde geçirilebilecek hastalıklardır. Her grip olan kişinin acil servise başvurması gerekmiyor; serum tedavisi almak zorunda değilsiniz.” diye ekledi.

İçilen ıhlamur gibi sıcak içeceklerin vücudu sıvı kaybından koruyacağını ve basit ağrı kesicilerin de hızlı bir rahatlama sağlayabileceğini belirten Çakır, bu şekilde hastanelerdeki bulaş riskinden kaçınmanın ve acil hastaların önünde beklemekten uzak durmanın mümkün olacağını vurguladı. “Bu nedenle, evlerimizde gerekli tedbirleri alarak bu dönemi atlatmalıyız.” diye konuştu.

Maske, Mesafe ve Temizlik Kuralları

Covid-19 salgını sürecinde olduğu gibi, bu dönemde de maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çakır, “Bu önlemler, yalnızca Covid-19’dan değil, solunum yoluyla bulaşan diğer hastalıklardan da korunmamızı sağlar. Zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlardan kaçınmalıyız ve el hijyenine önem vermeliyiz.” uyarısında bulundu.

Griple Acil Servislere Başvuru Alışkanlığı

Çakır, grip nedeniyle acil servislere başvurmanın, son yıllarda bir akım haline geldiğini ifade ederek, “Oysa Avrupa’daki birçok ülkede grip şikayetiyle hastaneye gittiğinizde, doktorlar genellikle sizi dinlenmeniz için evinize gönderir. Biz ise gribi hastanelerde geçirmeyi ve serum taktırmayı tercih ediyoruz. Ancak serumun gerekli olduğu durumlar oldukça sınırlıdır ve bu kararı yalnızca hekim verebilir.” dedi.

Grip nedeniyle hastaneye gelenlerin, başka bulaşıcı hastalıklarla karşılaşma riskinin yanı sıra, grip olmayan hastalara da virüs bulaştırma ihtimalinin bulunduğunu dile getiren Çakır, hastalığın evde istirahat edilerek geçirilmesinin daha sağlıklı bir yaklaşım olduğunu vurguladı. Ayrıca, 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlıkları bulunan bireyler ile sağlık çalışanlarına grip aşısı yaptırmalarını önerdi.

Kaynak: Sözcü

Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Çakır’dan Kış Sağlık Uyarısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!