1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’de Manda Popülasyonunun Azalması ve Genç Girişimcilerin Fırsatları

Türkiye’de Manda Popülasyonunun Azalması ve Genç Girişimcilerin Fırsatları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de Manda Popülasyonundaki Düşüş

Türkiye'de Manda Popülasyonundaki Düşüş

Yakın geçmişe kadar yüksek bir sayıdaki manda popülasyonu, son yıllarda hızla azalma göstermiştir. Türkiye’de 1960’lı yıllarda 1 milyonun üzerinde olan manda sayısı, 2022 itibarıyla yalnızca 121 bin 77 olarak kayıtlara geçmiştir. Yıllara göre ufak artış ve azalışlar gösteren manda sayısı, 2020 yılında 192 bin 489 ile zirveye ulaşmıştı. Türkiye’nin dört bir yanında geçmişte yaygın olarak bulunan bufalo ırkı manda sayısı da son dönemde azalmış ve bu yıl 158 bin 514 olarak kaydedilmiştir.

Süt ve Süt Ürünlerinin Teminindeki Zorluğu Fırsata Çevirdi

Bu popülasyon azalmasıyla birlikte, manda sütü ve ürünlerini tüketmeyi tercih edenlerin yaşadığı gıda temini sorunu, genç girişimciler için bir fırsat yaratmıştır. İstanbul’da özel bir üniversitede iletişim fakültesinden mezun olduktan sonra Antalya’daki ailesinin yanına dönen Pelin Barlas, 4 yıl boyunca mesleğine yönelik iş arayışında bulunmuştur. İşsiz kaldığı dönemde manda yetiştiriciliğinin azalmasının ardından, süt ve süt ürünlerinin teminindeki zorluğu keşfeden Barlas, bu sorunu fırsata dönüştürmeyi başarmıştır.

5 Yılda 70 Manda, 15 İneğe Sahip Oldu

Babası tarafından 1980’li yıllarda kurulan ve bir süre hayvancılık yaptıktan sonra atıl kalan Antalya’daki çiftliği yeniden hayata geçiren Barlas, 2019 yılında 3’ü anaç olmak üzere 11 manda satın almıştır. Manda sütü satışından elde ettiği gelirle hayvan sayısını hızla artıran Barlas, çiftlikteki bir konteynerde yaşamayı tercih ederek, günlerini hayvanlarla ilgilenerek geçirmiştir. 5 yıl içinde 70 manda ve 15 inek sayısına ulaşan Barlas, her gün hayvanların yemini verip ahırlarını temizleyerek, hayvancılığın zorluklarına rağmen kendi işinin patronu olmanın gururunu yaşamaktadır.

Eğitimini de Devam Ettirdi

Yeni mesleğinde başarılı olmak için eğitimine de devam eden Barlas, hayvancılıkla uğraştığı süreçte Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nde Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü’nden mezun olduktan sonra tarım teknolojisi öğrenimine devam etmektedir. Günlük süt satışından elde ettiği gelirle çiftliğinin masraflarını karşılayan Barlas, gelirini artırdıkça hayvan sayısını çoğaltmayı hedeflemektedir.

‘Yapamayacağımı Düşünüyordular’

Manda yetiştiriciliğine başladığı günlerde yakın çevresinin bu işi yapamayacağını düşündüğünü dile getiren Pelin Barlas, “Mezun olduktan sonra iş arama sürecinde ahırımız boş duruyordu. Babam 1980’li yıllarda besicilik yapmıştı. Bir inek alıp, vaktimizi boş geçirmek istemedim. Babamın tavsiyesiyle manda aldık. 2019’da 11 mandamız vardı, şu anda 70’e ulaştı. Severek yapıyorum. Yakın çevrem yapamayacağımı düşünüyordu. Müşterilerim beni görünce şaşırıyor. Sabahları hayvanların sağımı oluyor, sütleri paketleyip, buzağının sütlerini veriyorum. Hayvanların yemlerini verdikten sonra az da olsa kendime vakit ayırıyorum. Akşam da aynı şekilde sağım, yemleme ve buzağıları besleme yapıyorum. ‘Koku seni rahatsız etmiyor mu?’ diyenler oluyor. Ahıra girince alıştığımdan kokuyu hissetmiyorum. Hayvanları, hayvancılığı seviyorum,” şeklinde konuşmuştur.

Kaynak: Sözcü

Türkiye'de Manda Popülasyonunun Azalması ve Genç Girişimcilerin Fırsatları

Türkiye’de Manda Popülasyonunun Azalması ve Genç Girişimcilerin Fırsatları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!