1. Haberler
  2. Dünya
  3. Bangladeş’te Eski Başbakan Şeyh Hasina’ya Tutuklama Kararı

Bangladeş’te Eski Başbakan Şeyh Hasina’ya Tutuklama Kararı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bangladeş’te mahkeme, 5 Ağustos tarihinde Hindistan’a kaçan eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid hakkında, bu yılın Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşen kitlesel öğrenci protestoları sırasında işlendiği iddia edilen insanlığa karşı suçlar nedeniyle tutuklama kararı çıkardı. Bangladeş basınında yer alan haberlere göre, Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT), Hasina hakkında ortaya atılan suçlamalarla ilgili değerlendirmesini yaptı.

Mahkeme, bu yılın Temmuz ve Ağustos aylarındaki öğrenci protestoları sırasında işlenen insanlığa karşı suçlar nedeniyle Hasina’nın tutuklanmasına hükmetti. Hasina’nın yönetimindeki Avami Birliği Partisi ile bazı üst düzey yetkililer ve eski güvenlik güçleri mensupları hakkında 60’tan fazla suç duyurusunda bulunuldu. Bu suçlamalar arasında zorla kaybetme, cinayet ve soykırım iddiaları yer alıyor.

ICT, 14 Ekim’de yaptığı açıklamada, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği öğrenci protestolarının ardından Hindistan’a kaçan Hasina’nın iadesi için Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol) aracılığıyla yardım talep edileceğini belirtti. Bangladeş’teki geçici hükümet, bu protestolar sırasında 708 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Bangladeş’te 1971 yılında gerçekleşen Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararının ardından Temmuz ortasında öğrencilerin öncülüğünde büyük protestolar başlamıştı. Yüksek Mahkeme, Temmuz ayı sonunda kontenjan oranlarını düşürdüğünü duyurduktan sonra gösterilere son verileceği belirtildi.

Protestolar sırasında meydana gelen şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve onun öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından göstericiler, bu kez de protestolar esnasında hayatını kaybedenler için “adalet” talebiyle sokaklara döküldü. Bangladeş’teki gösteriler sırasında yaşanan şiddet olayları sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi de gözaltına alınmıştı.

Şiddet olaylarının artarak devam etmesiyle birlikte Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri bir helikopterle Hindistan’a gitmeyi tercih etti. Bu esnada, protestocular Başbakan’ın resmi konutuna baskın düzenlemişti. Nobel ödüllü iş insanı Muhammed Yunus, 8 Ağustos’ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip görevine başlamıştı.

Kaynak: Sözcü

Bangladeş’te Eski Başbakan Şeyh Hasina’ya Tutuklama Kararı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!