1. Haberler
  2. Dünya
  3. Belçika’da Hükümet Kurma Çalışmaları: Bart De Wever’in Çabaları

Belçika’da Hükümet Kurma Çalışmaları: Bart De Wever’in Çabaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belçika’da Hükümet Kurma Çalışmaları Devam Ediyor

Belçika’da 9 Haziran’da gerçekleştirilen seçimlerin galibi olan Flaman milliyetçisi Bart De Wever, ülkenin yeni hükümetini kurma çabalarını sürdürmeye devam ediyor. Bu süreçte, Kraliyet makamlarından yapılan açıklamalara göre, Kral Philippe De Wever’i sarayda kabul etti ve hükümeti kurma çabalarıyla ilgili son durum hakkında bilgi aldı.

Açıklamada, Kral Philippe’nin De Wever’den hükümet kurma çalışmalarını makul bir süre içerisinde tamamlamasını ve 4 Kasım’da bir rapor sunmasını istediği ifade edildi. 4 Kasım tarihi, 9 Haziran’da yapılan seçimlerin ardından geçen 150. gün olarak kaydediliyor.

Bart De Wever, 9 Haziran’daki seçimlerin ardından Kral tarafından hükümeti kurma göreviyle yetkilendirilmişti. Ancak, De Wever’in liderliğini yaptığı N-VA (Yeni Flaman İttifakı) partisi, tek başına iktidar olacak bir çoğunluğu elde edemedi. Bu durum, De Wever’i Brüksel Başkent Bölgesi ve Fransızca konuşan topluluğun bölgesi olan Valonya’daki partilerle koalisyon görüşmeleri yapmaya yönlendirdi.

  • Frankofon liberal MR partisi
  • Valonya’da 4. sırada yer alan merkez parti Les Engagés
  • Flaman bölgesinde 3. sırada olan Flaman Vooruit
  • Flaman Hristiyan demokrat CD&V partisi

Bu beşli görüşmeler, De Wever’in federal sosyal reform önerisi etrafında sürdürülmüş olsa da, bir uzlaşma sağlanamamıştı. Sonuç olarak, Bart De Wever, 23 Ağustos’ta görevi Kral’a iade etmek zorunda kaldı. Kral, bu süreçte Les Engagés lideri Maxime Prevot’u beş parti arasında “arabulucu” olarak atadı. Ancak, Prevot’nun arabuluculuğu, 2 Eylül’de görevin bir kez daha De Wever’e verilmesiyle son buldu.

Belçika’da, federal bölgeler arasındaki anlaşmazlıklar, hemen hemen her seçim sonrasında ciddi siyasi krizlere yol açabiliyor. Ülke, geçmişte de birçok kere bu tür krizlerle karşı karşıya kalmış olup, 1979 seçimlerinin ardından 107 gün, 1988’de 148 gün, 2007’de 194 gün ve 2019 seçimleri sonrası tam 653 gün hükümetsiz kalarak rekor kırmıştı.

Kaynak: Sözcü

Belçika’da Hükümet Kurma Çalışmaları: Bart De Wever’in Çabaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!