1. Haberler
  2. Medya
  3. Hamas Lideri Yahya Sinvar: Kimdir ve Durumu Nedir?

Hamas Lideri Yahya Sinvar: Kimdir ve Durumu Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamas Lideri Yahya Sinvar Kimdir?

Hamas lideri Yahya Sinvar’a dair son günlerde bazı spekülasyonlar gündeme geldi. Özellikle, Sinvar’ın öldüğüne yönelik teyit edilmemiş fotoğrafların ortaya çıkması, durumu daha da karmaşık hale getirdi. İsrail ordusu, Sinvar’ın durumunu netleştirmek amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Açıklamada, “Bölgede faaliyet gösteren İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatı Şin Bet güçleri gerekli dikkati göstererek faaliyetlerini sürdürüyor” ifadesi kullanıldı.

Yahya Sinvar Öldürüldü Mü?

Geçtiğimiz günlerde, İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi’nin toplantısında yayınlanan görüntüler, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın durumu hakkında belirsizlikleri artırdı. Toplantı odasında yer alan televizyonda Sinvar’ın fotoğrafının üzerindeki soru işareti, dikkatleri çekti ve pek çok kişi tarafından merak konusu oldu.

Yahya Sinvar Kimdir?

Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi’nin o dönemde Mısır yönetimi altında bulunan Han Yunus mülteci kampında dünyaya geldi. Ailesi, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Al-Majdal Asqalan’dan (Aşkelon) Gazze Şeridi’ne sığındı. Eğitim hayatına Han Yunus Erkek Ortaokulu’nda başlayan Sinvar, ardından Gazze İslam Üniversitesi’nde Arapça Çalışmaları alanında lisans eğitimi aldı. Sinvar’ın siyasi kariyeri, 1982 yılında ilk tutuklanmasıyla başladı; bu süreçte birkaç ay boyunca Far hapishanesinde kaldı.

1988 yılında, Sinvar’ın adı iki İsrail askerinin kaçırılması ve öldürülmesi ile işbirliği yaptığı düşünülen dört Filistinlinin öldürülmesi olaylarına karıştı. Aynı yılın Şubat ayında tutuklandı ve cezasını 22 yıl boyunca çekti. 2011 yılında, Hamas tarafından beş yıldır rehin tutulan IDF askeri Gilad Shalit’in serbest bırakılması için yapılan esir değişiminde, 1.026 kişi arasında yer alan en kıdemli Filistinli mahkûm oldu.

Mart 2021’de gerçekleştirilen seçimlerde, Hamas’ın Gazze şubesinin başkanı olarak ikinci dört yıllık dönemine seçilen Sinvar, Gazze’deki en üst düzey Hamas yetkilisi olarak öne çıkmakta ve İsmail Haniye’den sonra Hamas’ın en güçlü ikinci üyesi olarak kabul edilmektedir.

Hamas Lideri Yahya Sinvar: Kimdir ve Durumu Nedir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!