1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan 7 Bin Lira Üstü Tahsilat ve Ödemelere Yeni Düzenleme

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan 7 Bin Lira Üstü Tahsilat ve Ödemelere Yeni Düzenleme

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Yeni Düzenleme

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yer aldı. Bu tebliğ ile birlikte, 7 bin lirayı aşan her türlü tahsilat ve ödeme işlemlerinin banka ve finansal kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunlu hale getirildi. Bu yeni düzenleme, mükellef olmayan kişileri de kapsayarak, onlardan yapılacak alımlar için de benzer bir tevsik zorunluluğu getiriyor.

Tebliğe göre, mükellef olmayanlar da dahil olmak üzere, 7 bin lirayı aşan tahsilat ve ödemeleri aracı finansal kurumlar üzerinden gerçekleştirmek zorunda. Tevsik yükümlülüğüne uymayan taraflara ise ayrı ayrı ceza uygulanacağı belirtiliyor.

AYRI AYRI CEZA UYGULANACAK

7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödemelerin, tahsilatı yapanın hesabına, bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilerek ve işlemin açıklamalarına yer verilerek gerçekleştirilmesi durumunda, tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak. Ancak, herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan bir kişinin, satın aldığı mal veya hizmetin bedelini, satıcının hesabının bulunduğu bankanın bir şubesine giderek, işlem açıklamalarına yer vermesi ve karşılığında banka dekontu alması halinde de tevsik zorunluluğuna uyulmuş olacak ve ceza uygulanmayacaktır.

Öte yandan, herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan bir kişi, 7 bin liranın üzerinde bir ürünü satın alması durumunda, satıcı bu parayı elden alıp daha sonra kendi banka hesabına yatırırsa, bu durumda tevsik zorunluluğuna uyulmamış sayılacak. Bu durumda hem alıcıya hem de satıcıya ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.

Bu düzenlemeler, vergi sisteminin daha etkin bir şekilde işlemesini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyi azaltmak amacıyla hayata geçirilmiştir. Herkesin bu yeni kurallara uygun hareket etmesi, ceza riskinden kaçınmak adına büyük önem taşımaktadır.

Kaynak: Sözcü

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan 7 Bin Lira Üstü Tahsilat ve Ödemelere Yeni Düzenleme
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!