1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 2025 Bütçesi Sunumu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 2025 Bütçesi Sunumu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 2025 Bütçesi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı için 14.7 trilyon liralık bütçeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu. Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, önümüzdeki yıl toplamda 12 trilyon 800 milyar lira gelir elde etmeyi hedeflediklerini, buna karşın 14 trilyon 731 milyar lira harcama yapacaklarını açıkladı. Ancak, 1 trilyon 931 milyar lira olarak öngörülen büyük bütçe açığına ilişkin detay vermekten kaçınan Yılmaz, bu durumu milli gelire oranla ifade ederek, bütçe açığının % -3.1 olduğunu belirtti.

Yılmaz’ın açıkladığı bütçeye göre, 2025 yılında vatandaşların üzerine 11 trilyon 138 milyar liralık vergi yükü binecek. Bu vergilerin 5.7 trilyon lirası, halkın yaptığı alışverişler üzerinden tahsil edilecek. Bu kapsamda, KDV’den 3.6 trilyon ve ÖTV’den 2.1 trilyon lira gelir elde edilmesi bekleniyor. Ayrıca, gelir vergisi olarak ücretlilerden 2.1 trilyon lira, şirketlerden ise 1.6 trilyon lira vergi toplanacak.

Bütçeden yapılacak en büyük harcama ise 5.8 trilyon lira ile cari transferlere ayrılacak. Bunun yanı sıra, memur ve işçi maaşlarına 3.9 trilyon, mal ve hizmet alımına 1 trilyon 24 milyar lira ve sermaye giderlerine 1.1 trilyon lira ödenmesi planlanıyor. Faiz ödemeleri ise 1 trilyon 950 milyar liralık bir kaynağı kapsayacak.

Deprem Harcamaları ve Sübvansiyonlar

Deprem Harcamaları ve Sübvansiyonlar

Cevdet Yılmaz, depremle ilgili harcamalar için 2025 yılı için 584 milyar lira, elektrik ve doğal gaz sübvansiyonu için ise Hazine üzerinden 472 milyar lira ödenek ayırdıklarını ifade etti. Ayrıca, asgari ücretin vergi dışı tutulması konusundaki işverenlere sağlanacak vergi istisnasının 810 milyar lira olacağını belirtirken, savunma fonu dahil toplamda 914 milyar lira ödenek ayrıldığını vurguladı.

Bu bütçe, Türkiye’nin ekonomik dinamiklerini etkileyecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor ve önümüzdeki yılın mali planlamasında büyük bir rol oynayacak.

Kaynak: Sözcü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 2025 Bütçesi Sunumu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!