1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bakan Şimşek’ten Vergi Kaçakçılığı ve Enflasyon Açıklamaları

Bakan Şimşek’ten Vergi Kaçakçılığı ve Enflasyon Açıklamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En Çok Vergi Kaçakçılığının Olduğu Yerler

Bakan Şimşek, vergi kaçakçılığına dair önemli açıklamalarda bulundu. “Kimse vergi vermek istemiyor. Eğer kayıt dışılığı önlemek konusunda gerçekten samimiysek, ispat yükümlülüğünü devletten alıp vatandaş ve mükellefe yüklememiz gerekiyor.” dedi. Avrupa’da hangi giderlerin vergiden düşürüldüğünü göz önünde bulundurarak, “Biz de bunu yapmaya razıyız, ancak bu şartla. Mesele bir kültür ve zihniyet meselesi.” şeklinde ekledi.

Özellikle ekmek gibi temel gıda maddelerinde KDV oranının en düşük olduğunu vurgulayan Bakan, “Siz hiç fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü? Yüzde 1’lik bir vergiye bile tenezzül edilmiyor.” ifadelerini kullandı. Çoğunlukla vergi kaybının yaşandığı yerlerin fırınlar olduğunu belirten Şimşek, “Günün her saatinde ekmek satışı yapan fırıncılar, maalesef vergilerini ödemiyorlar.” şeklinde konuştu.

Bakan ayrıca, “Bir vatandaşımız büyükşehirlerden birinde 32 tane daire almış, fakat bizde bu kişiyle ilgili herhangi bir vergi kaydı yok. Hayatında hiç beyanname vermemiş biri. Yıl içinde 65 milyon liraya lüks araç alan binlerce vatandaşımız var. Onları çağırıyoruz, ‘izah et’ diyoruz ama çoğu durumda izahları yok.” dedi. Vergi kaynağını kanıtlamanın zor olduğunu vurgulayan Şimşek, “Çapraz denetim yapmadığımız sürece istediğimiz modeli uygulamakta zorlanacağız. Kredi kartı kullanımı ve vergide indirim gibi konularda üzerimize düşen stratejileri geliştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşları Suçlayamayız

Bakan Şimşek, vatandaşların dövize yönelme sebeplerini de ele aldı. “Çünkü AK Parti hükümetlerinin son 10-15 yılı hariç, bu ülkede enflasyon genellikle çift haneli seyrediyor. Çift haneli enflasyon olması durumunda, vatandaş kendisini enflasyondan korumak için ya faize ya altına ya da dövize yönelmek zorunda kalıyor. Bunun kök sebebi enflasyondur. Biz vatandaşı suçlayamayız. Vatandaşın tercihlerine saygı duymak zorundayız.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Sözcü

Bakan Şimşek’ten Vergi Kaçakçılığı ve Enflasyon Açıklamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!