1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’de Yabancılara Konut Satışları: Antalya ve İstanbul Öne Çıkıyor

Türkiye’de Yabancılara Konut Satışları: Antalya ve İstanbul Öne Çıkıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de yabancılara konut satışları, özellikle Antalya ve İstanbul gibi büyük şehirlerde yoğunlaşmakta. Eylül ayı sonu itibarıyla yabancılara satılan her 3 konuttan 2’si bu iki şehirde yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılının ilk 9 ayında yabancılara yapılan toplam konut satışı 17 bin 90 olarak belirlenirken, bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre %39 oranında bir azalma göstermiştir. Özellikle yılın başından itibaren yaşanan bu sert düşüş, eylül ayında da devam etmiştir.

Eylül ayında yabancılara yapılan konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre %31 oranında düşerek 2 bin 22’ye gerilemiştir. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan satışların payı ise %1,4 olarak gerçekleşmiştir.

Antalya: Yabancı Yatırımcıların Gözdesi

Antalya, yabancı alıcılar ve özellikle Rus vatandaşları için hem turistik cazibesi hem de yaşam kalitesi ile öne çıkmaktadır. Bu yılın 9 aylık döneminde Türkiye’de yabancılara satılan her 3 konuttan 1’i Antalya’dan gerçekleşmiştir. Antalya, bu dönemde toplam 5 bin 990 konut satışıyla Türkiye genelinde ilk sırada yer alıyor. Geçen yıl aynı dönemde 10 bin 372 konut satışı yapılmıştı, bu da %43’lük bir düşüş anlamına geliyor.

İstanbul’da ise, 2023 yılının 9 aylık döneminde yabancılara toplam 5 bin 979 konut satışı yapılmıştır. İstanbul, Türkiye’den konut alan yabancıların en çok tercih ettiği ikinci il olma özelliğini taşımaktadır. Bu şehirde de geçen yılın aynı dönemine kıyasla %34’lük bir düşüş yaşanmıştır.

Eylül Ayında Yabancılara En Fazla Konut Satışı Yapılan İller

  • İstanbul: 783 konut
  • Antalya: 548 konut
  • Mersin: 210 konut

Yabancı Alıcıların Tercihleri

Yabancı alıcılar arasında en çok konut alan ülke Rusya Federasyonu olmuştur. Eylül ayında ülke uyruklarına göre en fazla konut satışı yapılan ülkeler sırasıyla şu şekildedir:

  • 346 konut – Rusya Federasyonu
  • 163 konut – İran
  • 139 konut – Irak

Eylül sonu itibarıyla 9 aylık toplam satışlarda, geçen yıl 8 bin 683 konut alan Rus vatandaşlarının sayısı bu yıl 3 bin 635’e düşmüştür.

Kaynak: Sözcü

Türkiye’de Yabancılara Konut Satışları: Antalya ve İstanbul Öne Çıkıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!