1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yüksek Enflasyonun Yabancı Göçü Üzerindeki Etkileri

Yüksek Enflasyonun Yabancı Göçü Üzerindeki Etkileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek Enflasyonun Yabancı Göçü Üzerindeki Etkisi

Yüksek Enflasyonun Yabancı Göçü Üzerindeki Etkisi

Son dönemlerde Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon, özellikle uzun süredir burada yaşayan yabancıların hızla ülkeden ayrılmalarına yol açtı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan ‘Uluslararası Göç İstatistikleri’ raporuna göre, son bir yıl içerisinde yurt dışından Türkiye’ye göç eden kişi sayısı 316 bin 456 olarak kaydedilirken, Türkiye’den yurt dışına gidenlerin sayısı ise 714 bin 579 oldu.

Türkiye’den yurt dışına gidenlerin demografik dağılımına bakıldığında, 291 bin 377’sinin Türk vatandaşları, 423 bin 202’sinin ise yabancı uyruklular olduğu ortaya çıkıyor.

72 Bin Rus Türkiye’yi Terk Etti

Türkiye’de son bir yılda ülkeyi terk eden yabancıların arasında en yüksek oran, yüzde 17 ile Rus vatandaşlarına ait. Türkiye’nin uyguladığı ekonomi politikaları nedeniyle enflasyonun kontrolden çıkması, ülkenin yabancılar için cazibesini kaybetmesine sebep oldu. Bu durum, birçok yabancının Türkiye’yi terk etme kararını hızlandırdı.

  • Rusya’nın ardından, ikinci sırada yüzde 15.7 ile Irak vatandaşları yer alırken,
  • yüzde 8.3 ile Afganistanlılar üçüncü sırayı aldı.

Zirvede İstanbul, Arkasında Antalya Var

Yurt dışına giden yabancıların ikamet ettikleri şehirler de raporda belirtildi. Ülkeden ayrılan yabancıların %36.4’ünün ikametinin İstanbul’da bulunduğu tespit edilirken, ikinci sırayı %10 ile Antalya, üçüncü sırayı ise %7.1 ile Ankara aldı.

Yüksek Enflasyonun Yabancı Göçü Üzerindeki Etkileri

Türkiye’den Ayrılıp Balkan Ülkelerine Yöneldiler

Türkiye’de uzun süredir uygulanan ekonomi politikaları, birçok ürünün sürekli olarak zamlanmasına neden oldu. Özellikle artan yaşam maliyetleri, Türkiye’yi terk eden Rus vatandaşlarının ilk tercihlerinin Balkan ülkeleri olmasına yol açtı. Karadağ ve Makedonya gibi ekonomik olarak daha stabil görülen ülkelere yönelen Ruslar, bazıları ise Türkiye’nin ardından yeniden Rusya’ya dönmeyi tercih etti.

Kaynak: Sözcü

Yüksek Enflasyonun Yabancı Göçü Üzerindeki Etkileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!