1. Haberler
  2. Dünya
  3. İran’ın Lübnan Üzerindeki Etkisi ve 1701 Sayılı Çözüm Önerisi

İran’ın Lübnan Üzerindeki Etkisi ve 1701 Sayılı Çözüm Önerisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran Meclis Sözcüsü Muhammed Bakır Galibaf, İran’ın Birleşmiş Milletler’in 1701 sayılı çözüm önerisinin uygulanması ve Lübnan ordusunun ülkenin güneyine konuşlanması için Fransa ile görüşmeye hazır olduğunu duyurdu. Bu açıklama, Lübnan Hizbullah’ının ‘savaşı yeni bir seviyeye’ taşıyacaklarını belirtmesinin ardından geldi. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Cuma günü yaptığı açıklamada bu durum karşısında şaşkınlığını dile getirdi. Mikati, Galibaf’ın ifadelerinin “Lübnan’ın iç işlerine açıkça müdahale” anlamına geldiğini ve Lübnan üzerindeki “kabul edilemez bir himaye” iddiasında bulunduğunu vurguladı.

1701 Sayılı Çözüm Önerisinde Neler Geçiyor?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2006 yılında kabul edilen 1701 sayılı çözüm önerisi, Lübnan ile İsrail arasında imzalanan ve İsrail’in ilk istilasını resmen sonlandıran önemli bir belgedir. Anlaşmanın temel maddeleri arasında:

  • İsrail’in Lübnan’ın güneyinden çekilmesi ve Lübnan’ın rızası olmadan ülkede askeri güç bulundurmaması,
  • Hizbullah dahil olmak üzere, Lübnan’ın güneyinde bulunan ve hükümetlere bağlı olmayan tüm silahlı grupların silahsızlandırılması,
  • Lübnan ordusunun, BM barış gücü UNIFIL ile işbirliği içinde bölgedeki asayişi sağlaması yer alıyor.

Bununla birlikte, ‘hükümete bağlı olmayan örgütler’ maddesi, doğrudan Hizbullah’ı ilgilendirmektedir. Eğer 1701 sayılı çözüm önerisi tam anlamıyla uygulanırsa, Lübnan Hizbullah’ının silahsızlandırılması zorunlu hale gelecektir.

Mikati, ‘Vesayet Çabalarını’ Reddetti

Mikati, devamında İran Dışişleri Bakanı ve İran Şurası’nın Lübnan’a gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatarak, “İsrail’in benzeri görülmemiş düşmanlığı çerçevesinde, Lübnan’ın hassas konumunu anlamaları gerektiğini kendilerine açıkladık. Fransa dahil olmak üzere, Lübnan’ın dostlarıyla birlikte İsrail’in saldırılarını durdurmak için işbirliği içindeyiz” dedi. Ayrıca, “1701 sayılı çözüm önerisinin uygulanması ve maddeleriyle ilgili herhangi bir pazarlık, Lübnan’ın hükmüne tabidir. Herkes bu durumu desteklemelidir ve milli egemenlik açısından reddedilen vesayet çabalarına girmemelidir” şeklinde ifadelerde bulundu.

Kaynak: Sözcü

İran’ın Lübnan Üzerindeki Etkisi ve 1701 Sayılı Çözüm Önerisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!