1. Haberler
  2. Dünya
  3. Stratosfere Elmas Tozu Püskürtülmesi ile Küresel Isınma Mücadelesi

Stratosfere Elmas Tozu Püskürtülmesi ile Küresel Isınma Mücadelesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Stratosfere Elmas Tozu Püskürtülmesi: Küresel Isınmayı Düşürme Potansiyeli

Stratosfere Elmas Tozu Püskürtülmesi: Küresel Isınmayı Düşürme Potansiyeli

Bilim insanları, atmosferin stratosfer tabakasına yılda 5 milyon ton elmas tozu püskürtmenin, Dünya’nın ortalama sıcaklığını 1,6 derece düşürebileceğini ve bu sayede küresel ısınma etkilerinin azaltılabileceğini ortaya koydu. Science.org’un haberine göre, araştırmacılar, geçmişte meydana gelen volkanik patlamalar sonucu yayılan duman ve parçacıkların atmosferi kaplayarak Dünya’nın soğumasına yol açtığını gözlemleyerek, stratosfere püskürtülecek elmas tozunun güneş ışınlarını yansıtarak ısıyı azaltabileceğini düşünüyor.

Küresel ısınma ile mücadele eden bilim insanları, okyanuslara demir atmak, uzaya dev aynalar fırlatmak gibi pek çok tartışmalı ve hatta fantastik önerilerle gezegenimizi soğutmaya yönelik araştırmalar yapıyor. Bu önerilerden biri, “stratosferik aerosol enjeksiyonu” olarak bilinen bir güneş jeomühendisliği yöntemidir. Bu yöntem, güneşin etkisini azaltmak amacıyla stratosfere aerosoller püskürtülerek volkanik kış benzeri bir soğutma etkisi yaratmayı öngörüyor.

Zararlı Olmayacak Bileşenler Araştırıldı

İsviçre’deki ETH Zürih Üniversitesinden iklim bilimci ve doktora sonrası araştırmacısı Sandro Vattioni ve araştırma ekibi, kükürt dioksite alternatif olabilecek diğer bileşenleri araştırdı. Ekip, kalıcı soğuma etkisi yaratmak için atmosferde daha uzun süre kalabilen, topaklanarak ısıyı hapsetmeyen ve ışınları yansıtabilen alternatif küresel parçacıklar bulmaya çalıştı. Bu hedef doğrultusunda, aerosollerin kimyasını, atmosferdeki hareketlerini ve ısıya karşı tepkilerini inceleyen bir “3 boyutlu iklim modeli” geliştirildi.

Yapılan araştırmalar, kükürt dioksitin yanı sıra, kireçtaşının ana maddesi olan kalsit, elmas ve alüminyumdan oluşan toplamda yedi farklı bileşen üzerinde denemeler gerçekleştirdi. Her bir deney, bir süper bilgisayarda gerçek zamanlı olarak bir haftadan fazla sürdü ve her bileşiğin etkileri 45 yıllık süre zarfında değerlendirildi.

Dünyayı 1,6 Derece Soğutabilir

Elde edilen sonuçlar, elmas parçacıklarının radyasyonu yansıtmada en etkili bileşen olduğunu ve havada daha uzun süre topaklanmadan kalabildiğini gösterdi. Ayrıca, elmasın kükürt gibi asit yağmurlarına yol açabilecek reaksiyonlar üretmeyen bir bileşen olması nedeniyle tercih edilebileceği belirtildi. Vattioni, kalıcı bir etki için her yıl stratosfere 5 milyon ton elmas tozu püskürtülmesinin gerektiğini ve bu işlemin gezegenin sıcaklığını 1,6 derece düşürebileceğini vurguladı.

Elmas Seçeneğinin Maliyeti 200 Trilyon Dolar

Kükürtün bazı dalga boylarındaki ışığı emerek ısıyı hapsetme eğiliminden dolayı ikinci en kötü seçenek olduğunu belirten Vattioni, bu durumun El Niño gibi iklim düzenlerini bozabilecek etkiler yaratabileceğini ifade etti. Diğer yandan, bazı bilim insanları, 2100 yılına kadar atmosfere her yıl elmas tozu püskürtmenin yaklaşık 200 trilyon dolar gerektireceğini, bunun da kükürt dioksit seçeneğinin maliyetinin 2.400 katı olduğunu öne sürerek sülfür seçeneğinin daha verimli olabileceğini düşünüyor.

Bu araştırmalar, “Geophysical Research Letters” dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Sözcü

Stratosfere Elmas Tozu Püskürtülmesi ile Küresel Isınma Mücadelesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!