1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Eylül Ayında Kredi Kartları ile Yapılan Ödemelerde %79 Artış

Eylül Ayında Kredi Kartları ile Yapılan Ödemelerde %79 Artış

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi Kartları ve Ödeme Sistemleri Üzerine Eylül Ayı Verileri

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar kullanılarak eylülde gerçekleştirilen toplam ödeme tutarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %79 oranında artış göstererek 1 trilyon 449,4 milyar lira seviyesine ulaştı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), eylül ayına ait önemli verileri kamuoyuyla paylaştı. Bu verilere göre, Türkiye’de eylül ayı itibarıyla kredi kartı sayısı 127,2 milyon, banka kartı sayısı 192,8 milyon ve ön ödemeli kart sayısı ise 103,1 milyon olarak kaydedildi. Bu rakamlar, geçen yılın aynı dönemine göre kredi kartı sayısında %13, banka kartı sayısında %5 ve ön ödemeli kart sayısında ise %22’lik bir artış olduğunu göstermektedir.

Kart Sayısındaki Artış

Eylülde toplam kart sayısı ise 423,1 milyona ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre %11 oranında bir artış yaşandı.

Kartlarla Yapılan Ödeme Tutarı Yüzde 79 Arttı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile eylülde yapılan toplam ödeme tutarı, önceki yılın aynı dönemine göre %79 artış göstererek 1 trilyon 449,4 milyar lira oldu. Bu ödemelerin 1 trilyon 220,3 milyar lirası kredi kartları ile, 200,3 milyar lirası banka kartları ile ve 28,8 milyar lirası ise ön ödemeli kartlar ile gerçekleştirildi. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde, eylülde önceki yılın aynı ayına göre büyüme %86, banka kartı ile yapılan ödemelerde %48, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise %104 seviyesinde gerçekleşti.

Kartlı Alışveriş Sayısında Yıllık Bazda Artış

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile eylülde yapılan toplam ödeme sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %13 artarak 1,58 milyar oldu. Sayısal olarak kartlı ödemelerin 913,2 milyonu kredi kartları, 550,3 milyonu banka kartları ve 117,2 milyonu ise ön ödemeli kartlar ile yapıldı. Kredi kartları ile yapılan ödeme sayısında büyüme, geçen yılın aynı dönemine göre %16, banka kartları ile yapılan ödemelerde %4, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise %35 seviyesinde gerçekleşti.

İnternetten yapılan kartlı ödemeler ise geçen yılın aynı dönemine göre %88 artarak 428,5 milyar liraya yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı %29 seviyesine ulaştı. İnternetten kartlı ödeme sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre %11 artarak 225,1 milyona yükselirken, bu rakam toplam ödemelerin %15’ini oluşturdu.

Temassız Ödeme Kullanımında Artış

Kartlarla yapılan temassız ödeme sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre %21 artış gösterdi. Temassız ödeme tutarı ise %93 oranında bir artışla 458,8 milyar lira seviyesine ulaştı. Eylül ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4’ü temassız olarak gerçekleştirildi.

Kaynak: Sözcü

Eylül Ayında Kredi Kartları ile Yapılan Ödemelerde %79 Artış
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!