1. Haberler
  2. Gündem
  3. Zeytinburnu’nda Kamu Arazisi İmar Değişikliği Tartışmaları

Zeytinburnu’nda Kamu Arazisi İmar Değişikliği Tartışmaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zeytinburnu’nda Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü’ne ait olan 11 bin 340 metrekarelik kamu kullanım alanı ve belediye hizmet alanı fonksiyonuna sahip parsel, rezidans imarına açılmak üzere AKP’li Zeytinburnu Belediyesi tarafından hazırlanan plan teklifi ile İBB’ye gönderildi. Ancak, İBB Meclisi’nin ekim ayı oturumlarında gündeme alınan bu plan değişikliği, CHP grubunun çoğunluk oyları ile reddedildi ve böylece kamu arazisinin konut ve ticaret imarına açılması engellendi.

Kamu Kullanımı Yarı Yarıya İndirildi

İBB Meclisi’nde oy çokluğu ile reddedilen planda, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne ait kamu arazisine “ticaret+konut”, “belediye hizmet alanı” ve “idari hizmet alanı (karakol)” gibi fonksiyonlar verilmesi önerilmişti. İBB Planlama Şube Müdürlüğü, önerilen planla birlikte 6 bin 500 metrekarelik kamu alanının iptal edilerek ticaret ve konut fonksiyonu getirilmesinin, kamu kullanımını yarı yarıya düşürdüğüne dikkat çekti. Ayrıca, “ticaret+konut” alanında yer alacak rezidans, konaklama tesisleri ve yurt gibi kullanımların bölge planlarına aykırı olduğu vurgulandı. Bu durumun, hareketli nüfusu, trafik yoğunluğunu ve yapı yoğunluğunu artıracağı belirtildi.

“Tüccar Mantığı” Eleştirisi

Planın reddi oylaması sırasında söz alan AKP’li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, Türkiye Kömür İşletmeleri’nin yıllardır bu arazinin kamulaştırılması veya imara açılması için belediyeye başvurduğunu ifade etti. Kaynar, “Planda arazinin yüzde 40’ı Zeytinburnu Belediyemize otopark, kapalı pazar alanı, spor alanı ve karakol yapılması için terk edilecek. Geri kalan yüzde 60’ına da konut+ticaret imarı veriliyor. Bölgenin otopark, pazar yeri ve karakol ihtiyacı var. Plan reddedilerek bölge halkı mağdur ediliyor. Kamulaştırmanın maliyeti çok yüksek. Bu şekilde hem belediye hem de arsanın sahibi kazançlı çıkacaktı” dedi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Sedat Özkan ise, kamuya ait bir parselin ticaret ve konut imarına açılmasının, belediyeye hizmet alanı kazandırmanın kamu hukukuna aykırı olduğunu vurgulayarak, “Tüccar mantığı ile ‘Türkiye Kömür İşletmeleri’nin yerini imara açayım, belediyeye de yer kazandırayım'” şeklinde eleştirilerde bulundu.

Arazi Sahibi Kurum da Karşı Çıktı

Planla ilgili görüşü sorulan Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü, önerilen planı uygun bulmadığını açıkladı. Daha önceki imar uygulamalarında kamu adına yapılan kesintilere rağmen, tekrar yüzde 45 kesinti yapılmasına karşı çıkıldığı belirtildi. Ayrıca, park, sağlık merkezi ve eğitim tesisi olarak ayrılması gereken alanların belediye adına tescil edilmesinin yasa ve yönetmeliklere aykırı olduğu ifade edildi. Ek olarak, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından talep edilen karakolun, istenilen konumda ve büyüklükte olmadığı da vurgulandı.

Kaynak: Sözcü

Zeytinburnu’nda Kamu Arazisi İmar Değişikliği Tartışmaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!