1. Haberler
  2. Dünya
  3. Lavrov’dan İstanbul’daki 3+3 Toplantısı Sonrası Açıklamalar

Lavrov’dan İstanbul’daki 3+3 Toplantısı Sonrası Açıklamalar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İstanbul’da gerçekleştirilen 3+3 Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu’nun 3. toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Lavrov, Türk meslektaşlarına bu önemli toplantıyı düzenledikleri için teşekkür ederek, toplantıda Orta Doğu’daki mevcut durumun masaya yatırıldığını ve bu alandaki gerginliğin azaltılması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, sivil halka yönelik keyfi saldırıların sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıya Gürcistan’ın katılmaması dikkat çekerken, Lavrov, platformun Gürcistan için her zaman açık olduğunu ifade etti ve gelecekte Gürcülerin bu çalışmalara katılmasını umduğunu belirtti.

Güney Kafkasya’nın Güvenliğine Yönelik Tehditler

Lavrov, Güney Kafkasya bölgesinin güvenliğine dair ciddi tehditlerin varlığını dile getirerek, şu şekilde konuştu: “Bölge dışındaki bazı ülkeler, kendi stratejilerini buraya empoze etmeye çaba gösteriyor. Bu yaklaşımlar, bölge ülkelerinin çıkarlarını gözetmeyen, NATO merkezli formatlar ve bloklaşma süreçlerinin entegre edilmesini içermektedir. Bu tehditler, Batılı ülkelerin bölgedeki etkisini artırma ve yerel ülkelerin Rusya ile olan işbirliği olanaklarını kısıtlama yönündeki girişimlerinden kaynaklanmaktadır.”

Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilere de değinen Lavrov, bu konudaki sorunların henüz tam anlamıyla çözüme kavuşmadığını ifade etti. Rusya, Türkiye ve İran’ın, barış anlaşması çalışmalarını tamamlamak amacıyla Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu’nu kullanmalarını önerdiğini aktardı. Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi sürecine ilişkin ise Lavrov, henüz herhangi bir görüşme planı olmadığını belirtti. “Ermeni tarafı, Türklerle doğrudan görüşerek nelerin yapılabileceğini anlamak istiyor. Bu durum, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin düzeltilmesi süreciyle doğrudan bağlantılı. Bu sebeple, konuları birlikte ele almayı teklif ettik.” dedi.

Bakan Lavrov, Rusya ve İran’ın bu konularda destek vermeye hazır olduklarını da ifade etti.

Filistinliler ve Lübnanlılar da Aci Çekiyor

Gazze Şeridi’ndeki durum hakkında değerlendirmelerde bulunan Lavrov, “Her türlü şiddetin derhal durdurulmasından yanayız. Her türlü terör eylemini kınıyoruz. Bunu, 7 Ekim’de meydana gelen saldırıların ardından da dile getirdik. Filistinlileri acımasızca cezalandırma eylemlerine karşı da tepkimizi ortaya koyuyoruz. Filistinliler ve Lübnanlılar da bu süreçte ciddi acılar çekiyor. Suriye ve Irak topraklarına yönelik saldırılar düzenleniyor ve siyasi suikastler gerçekleştiriliyor. Bu durum, uluslararası hukuk açısından kabul edilemez.” şeklinde konuştu.

Sergey Lavrov, İran’ın çatışmalara dahil edilmesinin, ABD’nin Orta Doğu’da İran’a karşı yeni bir savaş başlatma hedefinin bir parçası olduğunu belirtti. Ukrayna’da nükleer silah üretme konusunun yeniden gündeme getirilmesi hakkında ise, “Bu oldukça akılsızca bir yaklaşım. Bu konuda hiçbir koşulda bir sonuç elde edilmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sözcü

Lavrov’dan İstanbul’daki 3+3 Toplantısı Sonrası Açıklamalar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!