1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İktidarın Kredi Kartı Politikaları ve Vergi Adaletsizliği

İktidarın Kredi Kartı Politikaları ve Vergi Adaletsizliği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İKTİDARIN KREDİ KARTI POLİTİKALARI

İKTİDARIN KREDİ KARTI POLİTİKALARI

Hükümet, 100 bin lira limitli kredi kartlarından alınacak 750 lira ücretten vazgeçti, ancak bu yasa teklifi hâlâ tartışma konusu olmaya devam ediyor. Vatandaşlar, iktidara çağrıda bulunarak, “Eğer vergi toplamak istiyorsanız, kredi kartı limitleri bir milyon ve üzerinde olan kişilere bakmalısınız. Bu kişiler gerçekten vergi veriyor mu, ne kadar vergi ödüyorlar?” diye sordular. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Fırıncılar fiş kesmiyor, bu sektörde yüzde 1 gibi bir vergi kaybı var. En çok vergi kaçağı fırıncılarda görülüyor” ifadelerini hatırlatan vatandaşlar, “Fırıncıları bir kenara bırakın, lüks alışveriş merkezlerinin önündeki milyonluk araçların sahiplerine bakın. Onlar ne kadar vergi ödüyorlar?” şeklinde eleştirilerde bulundular.

HEDEF KÜÇÜK ESNAF MI?

Son olarak kredi kartı limitine vergi getirme girişimiyle ülke gündemine oturan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yasa teklifinin geri çekilmesinin ardından AKP’li milletvekilleriyle bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Bu toplantıda, kayıt dışılığı önlemek için çapraz denetimler yapıldığını ifade eden Şimşek, “Kimse vergi vermek istemiyor. İspat yükümlülüğünü devletten alarak vatandaşa, mükellefe yüklememiz gerekir” dedi.

Şimşek’in bu sözleri, geçmişte eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel tarafından getirilen ancak AKP iktidarının ilk yılında kaldırılan ‘Nereden buldun?’ düzenlemesini yeniden getirme niyeti olarak yorumlandı. Ancak Şimşek’in vergi ödemeyen zenginleri değil, küçük esnafı kastettiği şu ifadelerle anlaşıldı: “En düşük Katma Değer Vergisi ekmekte. Siz hiç fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü? Yüzde 1’e tenezzül ediliyor. En çok vergi kaçağının olduğu, verginin hiç gelmediği yerler fırıncılardır. Sabah akşam ekmek satıyorlar ama vergilerini ödemiyorlar.”

LÜKS ARAÇLAR VE TOPLUMSAL EŞİTSİZLİK

Ekonomi politikaları, toplumun genelini yoksulluğa sürüklerken, piramidin en tepesindeki küçük bir azınlık servetine servet katmaya devam ediyor. Lüks araçlar alışveriş merkezlerinin otoparklarını doldururken, milyonlarca liralık kredi kartları sayesinde zenginler harcamalarına devam ediyor. İktidar ise, toplanamayan vergiler için fırıncıları hedef tahtasına oturtmuş durumda.

MEHMET ŞİMŞEK’İN GİZLİ ZENGİNLERLE İLGİLİ AÇIKLAMALARI

Fırıncılar dahil hiç kimsenin vergi kaçırmaya cesaret edemediği adil bir vergi denetim sistemi kurulmasını isteyen vatandaşlar, milyonluk takıların havalarda uçuştuğu lüks düğünleri düzenleyen, lüks araçlarla caddelerde boy gösteren ve kredi kartlarından milyonlarca liralık harcama yapan gizli zenginler dururken, Bakan Şimşek’in fırıncıları örnek göstermesinin bu kesimi daha da cesaretlendirdiği eleştirisini yapıyorlar.

Kaynak: Sözcü

İktidarın Kredi Kartı Politikaları ve Vergi Adaletsizliği
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!