1. Haberler
  2. Dünya
  3. İran, Rusya ve Umman ile Hint Okyanusu’nda Uluslararası Deniz Tatbikatı Düzenliyor

İran, Rusya ve Umman ile Hint Okyanusu’nda Uluslararası Deniz Tatbikatı Düzenliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran, Hint Okyanusu’nda Uluslararası Deniz Tatbikatı Düzenliyor

İran devlet televizyonu, ülkenin ev sahipliğinde Rusya ve Umman’ın katılımıyla gerçekleştirilen ve toplamda dokuz ülkenin gözlemci olarak yer aldığı büyük bir deniz tatbikatının Cumartesi günü Hint Okyanusu’nda başladığını bildirdi. İran hükümetine ait yayın organı Press TV, tatbikatın isminin “IMEX 2024” olduğunu ve amacının “bölgedeki ülkelerin güvenliğini artırmak, çok taraflı işbirliğini geliştirmek ve barışı, dostluğu ve deniz güvenliğini korumak için iyi niyet ile yetenekleri sergilemek” olduğunu açıkladı.

Katılımcı ülkelerin, uluslararası deniz ticaretinin güvenliğini sağlamak amacıyla işbirliği yapmak ve deniz yoluyla hareket eden mültecilere yönelik arama-kurtarma operasyonları konusunda ortak bir zemin oluşturmak için de görüşmeler gerçekleştirdikleri belirtildi.

GERİLİME KARŞILIK MI?

Tatbikatlar, özellikle İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaşın şiddetli bir şekilde tırmandığı ve Yemen’deki İran destekli Husi isyancıların Kızıldeniz’deki gemilere saldırılar düzenleyerek misilleme yaptığı bir döneme denk geldi. Bu durum, ABD ile yaşanan bölgesel gerilimlerin artmasıyla bağlantılı olarak, İran’ın askeri işbirliğini Rusya ve Çin ile daha da güçlendirmesine yol açtı. Geçtiğimiz Mart ayında, İran, Çin ve Rusya, Umman Körfezi’nde beşinci ortak deniz tatbikatlarını gerçekleştirmişti.

Tatbikata gözlemci olarak katılan ülkeler arasında Suudi Arabistan, Katar, Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Tayland da yer alıyor.

Kaynak: Sözcü

İran, Rusya ve Umman ile Hint Okyanusu’nda Uluslararası Deniz Tatbikatı Düzenliyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!