1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Okul Döneminde Çocuklarda Sırt ve Bel Ağrıları

Okul Döneminde Çocuklarda Sırt ve Bel Ağrıları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, okulların açılmasıyla birlikte ilkokul ve ortaokula giden çocuklarda sırt ve bel ağrısı şikayetlerinin önemli ölçüde arttığını belirtiyor.

‘SIRT VE BEL AĞRISINA YOL AÇAN FAKTÖRLER’

Nar, çanta seçiminin büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, çantaların kol desteklerinin omuza iyi oturması gerektiğini ifade etti. Vücudun ön tarafına doğru gelen, kollukları birbirine bağlayan kemerleri olan çantaların tercih edilmesinin faydalı olacağını dile getirdi. “Bu kemerler iliklendiğinde çantanın yükünü göğse sabitler, böylece yükün dağılımı eşit olur. Diğer türlü çantanın yükü arkaya doğru taşar. Normal şartlarda çantanın, kamburumuzun çıkma yerine gelmesi gerekiyor. Ancak gençler genellikle çantaların kol askılarını uzatarak, çantayı belinin altında taşımayı tercih ediyor. Bu durum, yürürken öne doğru eğilme gereksinimine yol açıyor, bu da kamburluğa, sırt ve bel ağrısına neden oluyor.” dedi.

‘ÇANTANIN AĞIRLIĞI NE KADAR OLMALI?’

Opr. Dr. Nar, çantanın mümkün olduğunca hafif olması gerektiğini belirtti. Bazı okullarda çocukların yükünü azaltmak amacıyla fasikül sistemine geçildiğini ifade ederek, “Mayıs ve haziran aylarında işlenecek konuların tek kitapta toplanması, eylül ayından itibaren taşınması gerekiyor. Bu kitapların fasikül haline getirilmesi veya bölünerek kullanılması çocuklar için daha faydalı olacaktır. Okul çantalarının ideal ağırlığı 5 kilogram olmalı, 8 kilogramı geçmemelidir. Ancak bazen 10 kilogram ağırlığındaki çantalarla karşılaşabiliyoruz. Ortaokula giden çocukların dersleri fazla olduğu için kitaplar fasiküllere ayrılabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Nar, sırt ve bel ağrısını önlemek için esneme hareketleri yapmayı önerdi. Öğrencilerin tahta veya bilgisayar gibi sabit bir noktaya uzun süre baktıklarında boyun ve sırt kaslarının gerilebildiğini belirten Nar, “Bu nedenle saat başı bazı egzersiz hareketleri yaparak hareketli bir konuma geçmeleri önemlidir.” dedi.

‘BÜYÜME AĞRILARIYLA KARIŞTIRMAMALI’

Ağır yük taşımanın bacak ağrılarına ve yürüyüş bozukluklarına yol açabileceğine dikkat çeken Nar, “İnsanların ağırlık merkezi, vücut içerisinde göbek deliğimizin arkasından geçen bir orta nokta gibi düşünülmelidir. Adımlarımız ağırlık merkezimizi ortalamaktadır. Ancak ağır sırt çantası kullanıldığında bu ağırlık merkezi yer değiştirir. Çantayı doğru taşımanın yolu, yükü ağırlık merkezine yakın tutmaktır. Yani bir yükü vücudun ağırlık merkezine ne kadar yakın taşırsak, o kadar rahat taşırız. Bu nedenle çantaların ağırlık merkezine yakınlaştırılması gerekmektedir. Yanlış kullanılan çantalar, ağırlık merkezinden uzaklaştıkça yere basış biçimimizi değiştirir. Ayaklarımızda düz tabanlık veya başka sorunlar varsa, bu durum ayak, ayak bileği, baldır, diz, kalça ve bel ağrılarına sebep olabilir.” şeklinde konuştu.

‘SPORA TEŞVİK ŞART’

Nar, bu tür ağrı şikayetleriyle kendilerine başvuran hasta sayısında artış olduğunu dile getirerek, ailelerin bu ağrıları çocuklardaki büyüme ağrılarıyla karıştırabildiğini belirtti. “Büyüme ağrıları genellikle sırt ve bel bölgesinde olmaz, daha çok eklemlerin etrafındaki kas ve kemiklerin büyüme bölgelerinde görülür. Öncelikle doğru bir çanta seçilmeli ve çanta doğru bir şekilde takılmalıdır. Çantanın içeriği ağırlık açısından ayarlanmalı. Ayrıca çocuklarımız mutlaka spor ve sportif faaliyetlere teşvik edilmelidir. Derslerde tahta, bilgisayar ya da akıllı tahtaya bakarken, özellikle ağrısı olan çocuklar teneffüslerde esneme hareketleri, boyun hareketleri ve basit egzersizler yaparak ağrılarını azaltabilir.” ifadesini kullandı.

Kaynak: Sözcü

Okul Döneminde Çocuklarda Sırt ve Bel Ağrıları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!